Až 1492 miliard korun! Tolik možná zaplatíte na dotování ekoelektřiny

Uveřejněno dne 3 října 2012 000 14:10

elektrinaPokud se nebude novelizovat zákon č. 165/2012 Sb. o podporovaných zdrojích energie, hrozí, že náklady na podporu elektřiny vyráběné z obnovitelných zdrojů energie (OZE) narostou až do výše 1492 miliard korun.

To je základním obsahem varování v dopise, který poslala předsedkyně Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková členům Hospodářského výboru Poslanecké sněmovny.

ParlamentníListy.cz mají dopis ze 7. září letošního roku k dispozici. Zmiňovaný zákon byl schválen sněmovnou 9. května letošního roku a 30. května byl vyhlášen ve sbírce zákonů.

ERÚ žádá o novelizaci ministerstvo průmyslu i poslance

Vitásková v dopise také informuje, že ERÚ požádal Ministerstvo průmyslu a obchodu jako gestora onoho zákona o urychlenou přípravu novely tohoto zákona a nabídl ministerstvu plnou součinnost. Úřad rovněž předložil na základě požadavku ministerstva tři verze paragrafovaného znění této novely s tím, že doufá, že ministerstvo některou z nich přijme za svou.

Ministr průmyslu Martin Kuba z ODS sdělil ParlamentnímListům.cz, že s Alenou Vitáskovou má na věc víceméně stejný pohled a ministerstvo situaci řeší jak úpravou Národního akčního plánu pro výrobu elektřiny, tak i novelou zmiňovaného zákona. „My se v této věci s paní Vitáskovou v žádném případě nerozcházíme a situaci řešíme jak úpravou národního akčního plánu, tak i přípravou novely toho zákona ve smyslu, aby podpora fotovoltaice i bioplynových stanic byla zastropována tak, aby k tomu nárůstu nákladů na podporu obnovitelných zdrojů energie, před kterým varuje paní Vitásková, nedošlo. Postupujeme ve shodě,“ řekl ParlamentnímListům.cz Martin Kuba.

Vitásková žádá v dopise také poslance o podporu novely, která by aspoň omezila astronomický nárůst nákladů na dotování OZE.

ERÚ považuje za problematické, že nový zákon neumožňuje úřadu pozastavit provozní podporu elektřiny vyrobené ve zdrojích uváděných do provozu od 1. ledna 2014 včetně, a to i v případě, že Česká republika splní závazek Evropské unie, tedy že bude dosaženo cílového podílu energie z obnovitelných zdrojů na hrubé konečné spotřebě energie 13 procent v roce 2020.

Stachanovci: plány EU splníme o sedm let dříve

Z toho, co píše Alena Vitásková v dopise, vyplývá, že vláda Petra Nečase je v podpoře obnovitelných zdrojů bruselštější než Brusel.

Podle údajů o plnění Národního akčního plánu pro výrobu elektřiny je totiž zřejmé, že k tomuto okamžiku bylo dosaženo zmiňovaného podílu ve výši 10,28 procenta oproti předpokládaným 9,8 procenta. A i v případě, že by došlo k útlumu současného meziročního růstu výroby obnovitelných zdrojů, bude Evropskou unií požadovaného poměru dosaženo již v roce 2013, tedy sedm let před požadovanou lhůtou!

ERÚ spatřuje rizika též v tom, že v současnosti platný zákon rozšiřuje okruh doposud podporovaných zdrojů energie o další zdroje, jako jsou biometan a biokapalina. Vitásková připomíná, že ERÚ na tato rizika rozšíření podpory dalších zdrojů upozorňoval a nedoporučoval je.

Až 1,5 bilionu korun

ERÚ vyčíslil náklady tří možných variant scénářů dle toho, kdy by byla zastavena podpora oněm podle současného zákona nově podporovaným zdrojům. Částky jsou vskutku astronomické, blížící se až k 1,5 bilionu korun.

„Pokud by došlo k zastavení podpory od roku 2014, aniž by byly podporovány výše uvedené zdroje, činil by budoucí závazek do roku 2034 včetně již zaplacených vícenákladů na podporu elektřiny z OZE částku ve výši zhruba 874,3 miliardy korun, zastavení podpory elektřiny v roce 2020 bez zohlednění nových podporovaných zdrojů by mělo za následek závazek do roku 2034 ve výši cirka 1071,7 miliardy korun a konečně v případě, že by k zastavení podpory došlo v roce 2020 se zohledněním nákladů na nově podporované zdroje, dosahovala by výše závazku do roku 2040 včetně již zaplacených vícenákladů na podporu elektřiny částky ve výši zhruba 1492 miliard korun,“ napsala v dopise Vitásková.

Vitásková varuje dlouhodobě

Vitásková již v únoru po schůzce s prezidentem Václavem Klausem odhadla, že jen v letošním roce náklady na elektřinu z obnovitelných zdrojů energie dosáhnou 38 miliard korun, informoval web Patria Online.

„Trend podpory obnovitelných zdrojů meziročně vzrůstá, takže po dobu, kdy se podpora bude vyplácet, se dostáváme až na stovky miliard korun. Informovala jsem proto pana prezidenta, že Energetický regulační úřad bude zastavovat podporu obnovitelných zdrojů v České republice,“ řekla po schůzce Vitásková.

Dotace obnoveny

Výraznější růst výroby elektřiny očekává ERÚ v příštích letech u bioplynových stanic, jejichž počet se za loňský rok zvýšil o 84 provozoven na 264. Jejich instalovaný výkon měl ke konci loňského roku vystoupat na zhruba 146 megawattů. Stát se však loni začal obávat, že u bioplynu vznikne stejný problém jako u fotovoltaiky, jejíž rozvoj se promítl do zdražení elektřiny. Ministerstva zemědělství a průmyslu a obchodu proto loni zrušila dotační programy pro bioplyn. Resort zemědělství ale pod novým ministrem Petrem Bendlem loni v listopadu dotace obnovil.

Výroba elektřiny z fotovoltaických elektráren loni prudce vzrostla oproti předminulému roku, do konce loňského října tak solární elektrárny vyrobily 2012 gigawatthodin proudu, což bylo více než trojnásobek celoroční produkce roku 2011.

Prudký nárůst produkce v solárních elektrárnách souvisí s tím, že výhodné státní dotace v roce 2010 přilákaly do solárního sektoru řadu investorů. Solárních elektráren začalo rychle přibývat a jejich instalovaný výkon se loni zvýšil více než čtyřnásobně na zhruba 2000 MW. V průběhu loňského roku růst instalovaného výkonu fotovoltaických zdrojů výrazně zpomalil kvůli zpřísnění podmínek pro provozování těchto elektráren, jejich podpora se totiž projevuje zdražováním elektřiny.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist