Globální oteplování skončilo před 16 lety

Uveřejněno dne 31 října 2012 000 15:59

tovarnaPodle zveřejněných dat Met Office (Britské národní agentury pro výzkum a předpovídání počasí –p.p.) nedošlo od začátku roku 1997 až do srpna 2012 k žádnému zjistitelnému nárůstu v celkovém souboru globálních teplot.


To znamená, že  „přestávka“ v globálním oteplování trvá nyní přibližně stejnou dobu, po jakou tepoty vzrůstaly mezi lety 1980-1996.

Podle dat, která byla zveřejněna minulý týden, se svět přestal ohřívat téměř před 16 lety.

Tyto údaje, které znovu rozvířily debatu mezi vědci, kteří se zabývají klimatem, odhalují, že od roku 1997, až do srpna roku 2012, nedošlo k žádnému zjistitelnému nárůstu v globálních teplotách.

Z toho vyplývá, že „přestávka“ v globálním oteplování trvá nyní přibližně stejnou dobu, po jakou teploty na planetě stoupaly mezi lety 1980-1996. Před rokem 1980 byly teploty 40 let stabilní, anebo klesaly.

Nová data, která byla sebrána z více než 3000 měřících stanovišť, jak na vodě, tak na souši, byla zveřejněna v naprosté tichosti na internetu bez jakéhokoli zájmu sdělovacích prostředků.

Obvyklá data Met Office, která jsou sbírána o globálních teplotách se nazývají Hadcrut 4 a vycházejí prostřednictvím výzkumné jednotky Hadleyova centra Met Office, kterou vede profesor Jones.

Tyto nové údaje jsou v příkrém rozporu s čísly, jež byla zveřejněna před 6 měsíci. Tato měření však vykazovala výsledky pouze do konce roku 2010 – což byl velmi teplý rok. Nicméně rok 2011 a prvních 8 měsíců roku 2012 bylo mnohem chladnějších a z tohoto důvodu došlo k vymazání tohoto trendu.

Od roku 1880, kdy se začala vzmáhat celosvětová industrializace a kdy začala být prováděna první hodnověrná měření na globální úrovni, stoupla teplota na planetě o 0,75 stupně Celsia.

Někteří vědci tvrdí, že pokud nedojde ke snížení emisí oxidu uhličitého, naroste  tento trend v oteplování dramatickým způsobem. Tito vědci předpovídají katastrofální nárůst teplot, až o 5 stupňů Celsia.

Nové údaje byly zveřejněny v době, kdy britská vláda oznámila, že poruší své vlastní nařízení a začne s výstavbou nových elektráren, aby se pokusila zabránit hrozícím výpadkům elektrického proudu. Na konferenci Konzervativní strany, která se konala minulý týden, ministr energetiky John Hayes slíbil , že „nedopustí, aby zcela přehnané teorie buržoazních, levicových akademiků potlačily zájmy obyčejných lidí, kteří potřebují palivo na topení, světlo a dopravu – a že bude prosazovat „takovou energetickou politiku, která je určena pro většinu, nikoliv pro pár vyvolených“.

Tento závazek rozběsnil zelené aktivisty, kteří se obávají, že dojde ke snížení významných dotací, které jsou poskytovány firmám na výrobu větrných elektráren.

Chybná data nás přišla draho

Jak toto vše ale souvisí se stále se zvyšujícími cenami energií? Ceny energií rostou, alespoň z části, kvůli výši zelených dotací, jež jsou poskytovány průmyslu pro obnovitelné zdroje. Tento rok budou tyto dotace stát každou britskou domácnost 100 liber navíc a tento trend ve zvyšování cen má být trvalý. Nicméně, toto vše se děje pouze z jednoho jediného důvodu: politici všech stran sdílejí stejnou víru, která je rovněž stále znovu a znovu opakována dětem na základních školách, že bez drastické akce, která by snížila emise oxidu uhličitého, bude globální oteplování akcelerovat a bude mít katastrofální následky ke konci století – kdy by teploty mohly stoupnout až o 5 stupňů.

Vzhledem k tomu, že se Británie zavázala, přijetím parlamentního dokumentu, zredukovat CO2 do roku 2050 o 80 procent; projekt, jenž bude stát stovky miliard liber, působí novinka, že se teplota na Zemi v průběhu posledních 16 let nezměnila, značně šokujícím dojmem.

Stále se zvyšující počet vážených klimatických vědců podotýká, že počítačové modely, které byly používány Met Office, jakož i Mezivládním panelem pro klimatickou změnu OSN, a které po celé ty roky předpovídaly bezprostředně hrozící zkázu, byly chybné, a že klima má mnohem komplexnější povahu, než jak tvrdí tyto modely.
Jak mi včera sdělila profesorka, Judith Curry, předsedkyně Śkoly pro Zemi a atmosférickou vědu při americké technické univerzitě v Georii, „nová data potvrzují, že došlo k  ´přestávce´ v globálním oteplování“.

Nejvíce skličující na celé debatě o klimatu je skutečnost, že kdokoliv, kdo zapochybuje o alarmisty předkládaném scénáři konce světa, je ihned označován za ´popírače´ klimatické změny a je obviňován z toho, že ohrožuje budoucnost lidstva.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist