Vadí vám zdražování elektřiny?

Uveřejněno dne 8 listopadu 2012 000 10:00

elektrina3Poděkujte Kalouskovi, ČSSD a Zeleným, kteří podporovali obnovitelné zdroje. Díky nim zaplatíme do roku 2020 45 miliard korun! Naplnily se černé obavy o další zdražování elektřiny.

Vláda v rámci dalších úspor ve státním rozpočtu snížila finanční dotační podporu, sloužící k částečnému snížení plateb za elektřinu pro občany a průmyslové podniky pro rok 2013. V současné době domácnosti na nesmyslnou podporu tak zvaných obnovitelných zdrojů doplácejí asi 420 korun za jednu megawatthodinu, nyní to již bude kolem 1000 korun.. U průmyslových podniků to bude mnohem horší. Je zcela pravděpodobné, že v příštích letech se bude dotační podpora státu dále snižovat. Celé nesmyslné dobrodružství podpory slunečních elektráren postupně přejde zcela na občany a průmysl.

Celé neštěstí nekonečného růstu cen elektřiny zavinila v roce nesmyslná státní podpora slunečních elektráren, pevně zakotvená v roce 2005 při schválení zákona na podporu obnovitelných zdrojů na dvacet let, především tehdy koaličními poslanci ČSSD a KDU s bývalým poslancem M.Kalouskem a pozadím demagogického nátlaku zelených.

Pouze pro upřesnění konstatuji, že v letošním roce nás stála podpora obnovitelných zdrojů 38,4 miliard korun, které zbytečně jinde chybějí. Stávající dotace, které stejně všichni beze zbytku zaplatíme ve fakturách za cenu elektřiny, jsou za hranicí ekonomických možností České republiky a vážně ohrožují neustále propagovanou konkurenceschopnost českých firem.

Tak zvané obnovitelné zdroje nejsou bez dotací životaschopné. Do roku 2020 budeme muset prakticky zbytečně na jejich podporu vynaložit kolem 45 miliard korun. .

Neustále zvyšování cen elektřiny, plynu, vedle nárůstu cen vody, odvozu odpadu a dalších komodit tvrdě dopadá na většinu občanů. Není proto možné pouze laxně a odevzdaně přihlížet. Od podpory tak zvaných obnovitelných zdrojů začíná řada států přes neustálou zaslepenost zelených v orgánech Evropské unie ustupovat. V konkrétním případě nárůst cen elektřiny a jejich i neúměrné výše závisí na dále i na celé řadě faktorů, které nelze v současné době odborně odhadnout.

Neměla by proto nynější nebo i příští vláda, vážně zapřemýšlet, jak ve zpackaném zákoně podporu těchto zatím ekonomicky i ekologicky nevýhodných zdrojů legislativně zastavit, případně výrazně omezit? Vychvalovaný přístup Německa i zde dostává vážné trhliny. Německo musí omezit překotně rostoucí náklady subvencování drahých obnovitelných zdrojů, jinak neúnosně přetíží spotřebitele. Řekl to evropský komisař pro energetiku Günther Oettinger. Zelená přirážka k účtům odběratelů za elektřinu, která jde do kapes majitelům větrných a solárních elektráren, bude podle něj v příštích letech výrazně růst a brzy by mohla představovat až třetinu celkové ceny energie.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist