Britové přehodnocují plány výroby elektřiny

Uveřejněno dne 8 listopadu 2012 000 10:01

britainBritský regulátor výroby elektřiny Ofgem nedávno předpověděl, že v roce 2015 či 2016 zažije Británie první výpadky elektřiny v domácnostech i v průmyslu od druhé světové války. Ofgem už předtím poukázal na rozhodnutí minulé vlády nenahradit řadu nukleárních elektráren, které dosluhují, novými a místo toho se spolehnout více na větrné a sluneční elektrárny.

Jelikož nynější vláda sice připravuje od května už druhou novelizaci zákona o energetice na tento měsíc, ale doposud neměla plán reforem podrobně zpracován, Ofgem také argumentoval skutečností, že kvůli zákonodárství Evropské unie v oblasti životního prostředí bude v příštích několika letech muset být vyřazeno mnoho uhelných a mazutových elektráren. Ty sice produkují nadměrné exhalace, ale mimo jiné slouží jako rezerva pro případy, kdy v zimě nefouká vítr, a větrné elektrárny tak nedodávají do sítě potřebný proud, což by mohlo paralyzovat ekonomiku.

Současný plán vlády sice počítá s tím, že elektřinu budou vyrábět dál jak větrné a sluneční elektrárny – a také podmořské turbiny využívající mořských proudů a energie přílivů a odlivů, pokud začnou být konečně průmyslově vyráběny – tak také nové nukleární elektrárny. Ne sice ještě zcela nový typ budovaný v Číně a poháněný prvkem thorium, kterého je ve světě relativní dostatek a jehož energie je předávána okruhem roztavené soli, ale nový design, ještě bezpečnější než ten nyní běžně používaný.

Britské vládě se ohledně nové generace nukleárních elektráren nejnověji dostalo nečekané podpory, když japonská firma Hitachi tento týden koupila za 700 milionů liber od německých firem e.on a RWE společný podnik Horizon, který vlastní dva pozemky, určené ke stavbě nukleárních elektráren v západoanglickém Oldbury a welšské Wylfa, každá se dvěma až třemi reaktory, a slíbila s vlastním konsorciem investovat 20 miliard do jejich postavení.

Liberárně-demokratický ministr energetiky Ed Davey se nechal slyšet, že plán Hitachi dokazuje, že vládní odhodlání budovat nové nukleární elektrárny je silné a že vláda poskytne investorům potřebné dlouhodobé záruky, neboť chce, aby „Británie byla tím místem, kde bude stát nová generace nukleárních elektráren“. Pro ministra je jistě lákavá i skutečnost, že během výstavby tam najde práci na šest tisíc lidí a elektrárny pak dohromady zaměstnají na dvě tisícovky pracovníků. Co jej naopak zjevně rozhněvalo, bylo před dvěma dny extempore jeho náměstka, konzervativce Johna Hayese, který podle deníků The Daily Telegraph a Daily Mail prohlásil, že „už má dost toho, aby větrné elektrárny byly stavěny proti vůli místních obyvatel“ a že objednal novou analýzu potřebnosti větrných elektráren, neboť vláda hodlá postavit svou budoucí politiku na bázi výsledků oné studie a „nikoliv na článku víry buržoazní levice, založeném na nějaké akademické perspektivě“.

Dodal také, že stavební povolení na větrné elektrárny bude uděleno jen malé části z tisíců žádostí, což prý i tak bude stačit splnit vládní plán obnovitelné výroby energie. Hayesovy výroky údajně ministra Daveyho rozhněvaly tak, že přiměly premiéra Camerona k prohlášení, že vláda další budování větrných elektráren bude podporovat, i když bude nutné o tom uskutečnit celonárodní diskusi. Ministr Davey si pak ve včerejší parlamentní debatě, kde on i jeho náměstek odpovídali poslancům na dotazy ohledně zmíněných plánů do budoucnosti, neodpustil poznámku, že oba velmi úzce spolupracují, a to i přes občasný nesouhlas v podstatných otázkách, avšak že on obdivuje Hayesův styl.

Pozorovatelé nyní poznamenávají, že bude zajímavé, jak tyto neshody ovlivní konečnou podobu novely onoho zákona o energetice, na který průmysl i investoři prý dost netrpělivě čekají, aby se mohli rozhodnout, kde bude nejvýhodnější dlouhodobě investovat. Návrh novely zákona, která má specifikovat, jak bude výroba elektřiny podělena mezi vítr, vodu a nukleární a plynové elektrárny, bude údajně předložen poslanecké sněmovně už za dva týdny, a jelikož příprava a stavba elektráren, zejména nukleárních, pár let trvá, měl by ovlivnit britskou energetiku na mnoho let do budoucnosti. Jak, to se Britové už brzy dozvědí.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist