Alarmistické žně

Uveřejněno dne 20 listopadu 2012 000 12:58

boureBouře jakou lidstvo nepamatuje? Hurikán Sandy vlil aktivistickým blouznivcům elán do žil


(Magazín Businessweek dává za pravdu svému majiteli, bohatému starostovi New Yorku panu Bloombergovi. Za hurikán prý může lidmi zaviněné oteplování. Prý je to jasné jak facka)

Prý se naplňují nejčernější scénáře. Klimatický systém planety se začíná rozpadat. Kvůli globálnímu oteplování. Nebo je to jinak?

Pamatujete na Emmerichův katastrofický film „Den poté“ (2004)? Na scény, kde New York zaplavuje obrovská vodní vlna? V říjnu 2012 byl Nový York zasažen hurikánem Sandy. Alarmisté se křižují – mají pocit, že jejich nejtemnější fantazie se začínají naplňovat.

Šéf eko aktivistů z protiuhlíkové organizace 350.org pan McKibben rozechvěle oznámil, že Sandy byl nepřirozený superhurikán. Říká mu „Frankenstorm“ (storm = bouře). Protože tato bouře byla prý sešitá z kousků přirozeného a nepřirozeného. Viníkem je prý lidmi zaviněné globální oteplování a emise CO2.

Obamův poradce pro „zezelenání ekonomiky“, někdejší marxistický revolucionář pan Van Jones se vyjádřil na Twitteru, že klimaskeptici by se měli nyní omluvit Al Gorovi. Hurikán Sandy prý dokazuje, že měl Al Gore celou dobu pravdu. Lidmi zaviněné poruchy klimatu se prý začínají vymykat kontrole.

Klimatologický bulvár má žně. Hurikán těmto blouznivcům (climate cranks) znovu vliv elán do žil. Oklepali se z klimatické Watergate (aféra Climategate) a vylézají zase z děr: „Vidíte, my vám to říkali!“

Není to poprvé. Vzpomeňme když hurikán Katrina zpustošil New Orleans. Al Gore (někdejší Clintonův vicepresident) ve filmu „Nepříjemná pravda“ (Oskar, Nobelova cena míru) to dával za vinu oxidu uhličitému. Téhož roku ale britský Nejvyšší soud rozhodl, že film si vymýšlí. Neexistuje vědecký důkaz, že by Katrina měla cokoli společného s oteplením či CO2.

(Hurikány kategorie 3 a silnější v posledním desetiletí 19.století. Vida. Jaké překvapení: I tehdy se vyskytovaly „extrémy počasí“. Zdroj: Blake et al 2007)

Znepokojivé je, že do šílení se zapojila i pojišťovna Munich Re. Poukazuje, že pojistné škody při přírodních katastrofách posledních 30 let narůstají. A vyjadřuje víru, že viníkem prý je oxid uhličitý.

Je zvláštní, že ekonomové této pojišťovny nikdy neslyšeli o „normalizaci škod“. Je to látka prvního ročníku. Za nárůstem pojistných škod je ve skutečnosti inflace, nárůst populace, hustota osídlení, lidé mají více majetku než před 40 lety. Nikoli že by se zhoršovaly hurikány.

Munich Re tohle samozřejmě ví. Pánové v kravatách vás vodí za nos úmyslně. Tento typ pojišťovny totiž pojišťuje jiné pojišťovny – je to jakási záloha. Čím více Munich Re své klienty vyděsí, tím více si jich koupí pojistku.

Oázou vědecké racionality by měla být alespoň klimatická komise OSN (tzv. IPCC). Ale není. IPCC do své Třetí zprávy 2001 vsunula právě apokalyptické výroky Munich Re beze slůvka o normalizaci škod. Výmluvné je proč. Sice slýcháme, že IPCC je shromáždění vědecké lity z celého světa. Ve skutečnosti na kapitolu o nárůstu škod IPCC najala studenta (Laurens Bouwer), který pracoval v Munich Re na brigádě.

(Klimatolog Roger Pielke Jr poukazuje, že odečteme-li inflaci a nárůst populace, hurikány se nezhoršují. Je to asi nejznámější světový expert na otázku normalizace pojistných škod u přírodních katastrof)

Zato průkopník sezónních předpovědí hurikánů, světoznámý William Gray, nikdy pozvánku do IPCC nedostal – protože má nepohodlné názory. Odmítá totiž tezi, že vinou lidí se zhoršují hurikány a šílení kolem CO2 pokládá za humbuk. Grayův kolega Chris Landsea (zaměstnanec předpovědního centra USA pro hurikány) pozvánku do IPCC sice dostal. Ale zase brzy znechuceně odstoupil. Protestoval, že šéfové IPCC lžou novinářům o údajném zhoršování hurikánů.

Je to div? IPCC je politická komise, členy vybírají politici a ti také slovo za slovem schvalují závěrečné zprávy. Politikům se hodí vinit ze špatného počasí lidi. Proč? V obchodu s uhlíkovými odpustky se dnes točí kolem 170 miliard dolarů ročně.

Tato vlna pověrčivého tmářství jistě bude námětem disertací studentů psychiatrie. Podívejme se ale, co se s klimatem děje doopravdy.

Klima se mění už 4,5 miliardy let od okamžiku, kdy tato planeta vznikla. Díky kolísání zemské osy, díky pulsování sluneční aktivity atd. Pověry, že „extrémy počasí“ jsou nepřirozené, ten pocit lidé mají odpradávna. Když 3. srpna 1562 gigantická bouře způsobila tmu v pravé poledne a ničila domy v celé Evropě, lidé mysleli, že je konec světa. Pak usoudili, že za to mohou čarodějnice.

Podívejme se na graf normalizovaných pojistných škod. Jaké škody by který hurikán způsobil v dnešních cenách, kdyby udeřil letos. Hurikán Sandy 2012 způsobil něco kolem 20-40 miliard dolarů škod a zabil jen pár desítek lidí. Je to tedy jeden ze slabších hurikánů. (Zdroj: Roger Pielke Jr.)

Hurikán Galveston roku 1900 způsobil škody za 100 miliard dolarů a zabil kolem 10 tisíc lidí. Nejsilnější za posledních sto let byl hurikán na Miami v roce 1926. Způsobil škody skoro 200 miliard dolarů (v dnešních cenách). Sandy s pouhými cca 30 miliardami škod je zajímavá opravdu jen tím, že se náhodou strefila do známého města. Hurikány byly horší v dobách, kdy hladiny CO2 byly nižší.

A starší dějiny? Rok před vyhlášením nezávislosti, v roce 1775, udeřil na New Foundland hurikán (tzv. hurikán nezávislosti), který zabil 4000 osob – potopil britské loďstvo i s námořníky. V roce 1804 zaútočil Sněhikán (Snowicane), také to bylo v říjnu. I tehdy se hurikán z jihu spojil se sněhovou bouří ze severu.

Stát New York od 17. století zasáhlo cca 84 tropických či subtropických cyklón. V teplých letech (El Niňo) zasáhne USA hurikánů méně než v chladných letech. Posledních 7 let v USA neudeřil žádný hurikán síly 3 a vyšší. Bylo to nejdelší období klidu bez hurikánů za sto let! To ale nejsou strašidelné zprávy, takže to se na titulní stránky novin nedostane.

LN, 9.11.2012

Na rozdíl od novin, zde je místo, abychom uvedli použitou literaturu a zdroje:

http://thinkprogress.org/climate/2012/11/01/1122241/bloomberg-businessweek-its-global-warming-stupid/?mobile=nc

http://thinkprogress.org/climate/2012/10/21/1054571/seminal-study-climate-change-footprint-in-north-america-the-continent-with-the-largest-increases-in-disasters/ (zmínka o alarmistické studii od Munich Re)

http://www.thedailybeast.com/articles/2012/10/26/bill-mckibben-on-why-frankenstorm-is-just-right-for-hurricane-sandy.html (McKibben)

http://www.businessweek.com/articles/2012-11-01/its-global-warming-stupid

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_New_York_hurricanes

http://wattsupwiththat.com/2012/11/01/helping-bloomberg-understand-stupid/ (Pielkeho graf se Sandy)

NOAA Technical Memorandum NWS TPC-5 „The Deadliest, Costlies and Most Intense US Tropical Cyclones from 1851 to 2006. E.S.Blake et al. 2007 http://www.nhc.noaa.gov/pdf/NWS-TPC-5.pdf

M.C.Bove et al. Effect of El Niňo o U.S. Landfalling Hurricanes (Bulletin of the American Meteorological Society 1998) http://www.aoml.noaa.gov/hrd/Landsea/Boveetal_bulletinAMSNov1998.pdf (v teplých letech méně hurikánů)

Chris Landsea IPCC resignation Letter

Chris Landsea resignation letter. 17 January 2005

Donna Laframboise „The Deliquent Teenager, Who Was Mistaken for the World’s Top  Climate Expert„. (O Laurensi Bouwerovi. K přečtení je online ukázka, PDF, 25 stran)

Climategate 2 e-mails (český výběr)

http://kremlik.blog.idnes.cz/c/233920/Cesky-preklad-Climategate-20.html

Al Gore rozsudek 2007

http://abcnews.go.com/US/TenWays/story?id=3719791&page=1

Rober A..Pielke Jr. et al. Normalized Hurricane Damages in the United States 1900 – 2005. Natural Hazards Review, Feb. 2008 http://jrnetsolserver.shorensteincente.netdna-cdn.com/wp-content/uploads/2011/08/HurricaneReview.pdf

http://thebreakthrough.org/people/profile/roger-pielke-jr (Pielkeho životopis)

http://rogerpielkejr.blogspot.cz/2012/05/updated-us-intense-hurricane-drought.html (7 let bez hurikánů)

http://www.c3headlines.com/2012/05/extreme-climate-change-severe-hurricane-ipcc.html

Donnelly, Jeffrey P.; et al. (2001). “700 yr Sedimentary Record of Intense Hurricane Landfalls in Southern New England”.
Geological Society of America Bulletin 113 (6): 714–727.
(700 let hurikánů)

V roce 2011 se světový trh s klimatickými odpustky vyšplhal na 176 miliard dolarů. Uvádí to Světová banka ve své zprávě State and Trends of the Carbon Market in 2012.

www.klimaskeptik.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist