Tajný seznam „expertů“ BBC se dostal na veřejnost

Uveřejněno dne 23 listopadu 2012 000 15:38

klimaskeptik

Poradní panel „nejlepších vědeckých odborníků“ byl ve skutečnosti složen z aktivistů Greenpeace, pojišťováka, poslance, duchovního, pracovníka ropné firmy BP, televizního producenta a pod.

Přední světový zpravodajský TV kanál se rozhodl zavést cenzuru. Prý na základě expertízy odborníků a špičkových vědců. Ehm.

V červnu 2007 BBC vydala zprávu “Safeguarding impartiality in the 21st century” o nestrannosti v žurnalistice. Ve zprávě se píše: “V BBC se konal seminář na nejvyšší úrovni s nejlepšími vědeckými odborníky, a zde se došlo k závěru, že váha důkazů je již taková, že již nelze ospravedlnit, aby oponenti konsensu /o globálním oteplování/ dostávali rovnocenný prostor.” (The BBC has held a high-level seminar with some of the best scientific experts, and has come to the view that the weight of evidence no longer justifies equal space being given to the opponents of the consensus.”)

BBC se tehdy zkrátka rozhodla zavést cenzuru jako v Sovětském svaze. Na obrazovku smějí jen lidé s tím názorem, který je úředně schválen. Toto rozhodnutí bylo výsledkem doporučení expertů na semináři 26. ledna 2006.

Něco tu ale smrdí.  Proč BBC léta odmítala zveřejnit identitu těchto 28 špičkových vědeckých expertů (the best scientific experts)? Pan Tony Newberry z Wallesu (blog Harmless Sky) neúspěšně žádal u soudu, aby BBC tato jména zveřejnila. A BBC investovala peníze daňových poplatníků do soudní obrany, aby seznam mohla dál vést v režimu tajné. (A. Orlowski. FOlA judges: Secret 28 who made the BBC Green will not be named. 9. listopadu 2012)

Utajení? Konspirace? Přísně tajné? Ale přece je nám neustále vtloukáno do hlavy, konspirační teorie jsou jen výmysl bláznů.

Konspirátoři mají ale smůlu. Newberry sice prohrál soud, ale přesto se tajný seznam dostal na světlo boží. Bloger Morabito (blog Omnologos) dokument totiž nalezl v hlubinách internetových archivů (Wayback Machine).

Nyní je konečně jasné, proč BBC identitu „nejlepších vědeckých expertů“ tak zoufale tajila. Oni to totiž žádní experti na změny klimatu nebyli. Trapas.

Z 28 pozvaných jen 4 byli přírodovědci – klimatolog z Climategate university (Hulme) a 3 vědci zabývající se dopady oteplení (May, Jensen, Widdicombe). Ani jeden odborník na příčiny oteplování – zda jsou viníkem lidé. Ačkoli právě o příčině je spor mezi skeptiky a alarmisty. Z řad klimaskeptiků nebyl pozván nikdo. Tomu říkám novinářská vyváženost.

Kdo jsou tedy ti „nejlepší vědečtí experti“ BBC? Čtěte a pobavte se.

  1. Blake Lee-Harwood, Head of Campaigns, Greenpeace
  2. Claire Foster, Church of England (Anglikánská církev)
  3. Iain Wright, CO2 Project Manager, BP International (ropná společnost British Petrol)
  4. Li Moxuan, Climate campaigner, Greenpeace China
  5. Ashok Sinha, Stop Climate Chaos
  6. Andy Atkins, Advocacy Director, Tearfund
  7. Matthew Farrow, CBI
  8. Rafael Hidalgo, TV/multimedia producer
  9. Cheryl Campbell, Executive Director, Television for the Environment
  10. Kevin McCullough, Director, Npower Renewables (uhlíková lobby)
  11. Eleni Andreadis, Harvard University (vystudovala environmentální politiku a media)
  12. Poshendra Satyal Pravat, Open University
  13. Joe Smith, The Open University (tento eko-aktivista tuto celou akci zorganizoval)
  14. Richard D North, Institute of Economic Affairs
  15. Andrew Dlugolecki, Insurance industry consultant (pojišťovák)
  16. Trevor Evans, US Embassy
  17. Colin Challen MP, Chair, All Party Group on Climate Change (poslanec)
  18. Anuradha Vittachi, Director, Oneworld.net
  19. Andrew Simms, Policy Director, New Economics Foundation
  20. Saleemul Huq, IIED
  21. Tadesse Dadi, Tearfund Ethiopia
  22. Mark Galloway, Director, IBT
  23. Anita Neville, E3G
  24. Jos Wheatley, Global Environment Assets Team, DFID
  25. Tessa Tennant, Chair, AsRia
  26. Michael Bravo, Scott Polar Research Institute, University of Cambridge (není přírodovědec, ale filosof, zabývá se filosofií vědy)
  27. Robert May, Oxford University and Imperial College London  (zoolog, bývalý šéf britské akademie, známý alarmista)
  28. Mike Hulme, Director, Tyndall Centre, UEA (klimatolog z university, kde vypukla aféra Climategate)
  29. Dorthe Dahl-Jensen, Niels Bohr Institute, Copenhagen (studuje vrty v grónském ledovci)
  30. Steve Widdicombe, Plymouth Marine Labs (studuje okyselování oceánů)

(Vždy se mluvilo o seznamu 28 expertů. Smith a Pravat se asi mezi “pozvané” nepočítají, protože lidé z Open University celý seminář organizovali)

Zdroj: http://omnologos.com/full-list-of-participants-to-the-bbc-cmep-seminar-on-26-january-2006/

Toto má být vyvážená skupina předních vědeckých expertů, kteří školili novináře BBC o tom, co je vědecká pravda o změnách klimatu? No panejo.

Jen jeden z účastníků, Richard D. North, promluvil, co se na semináři tehdy dělo: „Upřímně řečeno, ten seminář mne šokoval. Pracovníci BBC (šéfové všech oddělení BBC) tu stáli proti stejnému počtu specialistů, většinu z nichž (možná že všechny) lze označit za klimatické aktivisty z tábora agitujícího za podporu Kjótského protokolu…“

Zdroj: http://blogs.telegraph.co.uk/news/jamesdelingpole/100187595/the-bbc-and-jimmy-savile-peas-in-a-pod/

Objektivnější novinařinu jsme snad měli i v éře Rudého práva. A když si někdo stěžuje na zaujatost zpravodajství, vysmějí se mu. Poslechněte si, jak se vyjadřuje pan Kirby z BBC o klimaskepticích:

„Neustále nás otravují tihle magoři a kňourají, že jim nedáváme v televizi žádný prostor. A jelikož BBC je přece objektivní a nestranná (haha), v jistých kruzích se od nás očekává, že jim tu a tam dovolíme něco do kamery říci. Doufám ale, že z toho komu dáváme hlavně prostor, je snad jasné, že podle nás jsou tihle lidé jen pošuci.“

…being the objective impartial (ho ho) BBC that we are, there is an expectation in some quarters that we will every now and then let them say something…

Autorem těchto výroků je Alex Kirby, který patří už 20 let k předním (environ) mentálním novinářům v BBC. V roce 2004 tato slova napsal šéfovi britských klimatologů z ústavu CRU panu Philu Jonesovi (známý z klimatologické Watergate, použil „Majkův trik z Nature“).

Zdroj: http://wattsupwiththat.com/2011/11/24/bbcs-kirby-admission-to-phil-jones-on-impartiality/

Ano, tento příběh samozřejmě nemůže být pravda. BBC přece je legendou objektivního zpravodajství a ne tlampač ekofašismu. Určitě jde jen o bláznivou konspirační teoriii. No jasně. Vždyť média jsou přece objektivní a nestranná (haha).

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist