Bio pivo, nebo ekologický patok?

Uveřejněno dne 18 prosince 2012 000 14:36

pivoZájem o bio pivo ve světě roste a jeho výrobu začalo podporovat i Česko. Mezi pěstitele bioproduktů – vcházejících do výroby piva – rozdělí 8 milionů korun.

Silný patnáctistupňový „sváteční speciál“ vyrobil zatím Žatecký pivovar v objemu 80 hektolitrů. Doporučená cena prvního bio piva z českých bio surovin je 15,90 Kč.

Označení bio má garantovat, že se syntetické pesticidy k ošetřování rostlin nahradí přírodními látkami. Například chmel se v konvenčním zemědělství ve svém vegetačním období musí zhruba desetkrát postříkat, nebo jinak ošetřit konvenční chemií, která je levnější. V letošních cenách je bio slad o sto procent dražší a bio chmel o šedesát procent.

Vyšší cena je daň za ekologické zemědělství. Bio chmel se stříká výtažkem z mořských řas, mšice se ničí výtažkem z tropické dřeviny Quassia amara a proti svilušce chmelové se nasazují roztoče, kteří škůdce zahubí.

Pivo sice bude dle názvu „bio“, ale horší je to s těmi přísadami pro ošetření toho nejpodstatnějšího – chmele. Odkud jsou mořské řasy? Z moře, nebo uměle pěstěné? Co je to za dřevinu Quassia amara a její výtažek pro hubení mšic? Neškodí i někde jinde, když to není dřevina typická pro naše zeměpisné pásmo? Roste bio jak příroda dává, nebo jak se vlastně pěstuje? A nasazení roztoče proti svilušce, kteří škůdce zahubí? Kdo zahubí je, pěkně napapkané? Chemie? Hodně záhad se skrývá pod pojmem bio chmel, když i to – co ho ošetřuje – se musí nějak vypěstovat. Jaká je zde garance nezávadnosti?

Možná bude vše v pořádku a skutečně ekologické na nejvyšší úrovni, ale jak dlouho? Česko je s potravinami přeznačkováno a je problém nalézt potravinářský výrobek, aniž by obsahoval vnucující značku kvality. Zákazník pomalu, ale jistě na značku nedá, poněvadž zjistil, že papír snese všechno a dokonce i jeho žaludek. Tak dlouho se krmí nekvalitou, že naopak kvalita – dokonce bez značky – by mu mohla zdravotně ublížit.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist