Klimaskeptik: Metelka z ČHMÚ si anticenu zaslouží

Uveřejněno dne 3 ledna 2013 000 11:12

kremlikLadislav Metelka z ČHMÚ získal ocenění za „Nejblbější zelený plk roku 2012“ právem, tvrdí historik Vítězslav Kremlík.

RNDr. Ladislav Metelka z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) v anketě Meloun roku získal zlatou medaili za „nejblbější zelený plk“ roku 2012. – čtěte Havel dostal cenu in memoriam za pokrytectví.

Metelka, český zástupce (focal point) mezivládního klimatického panelu OSN (IPCC), se ale proti udělení ceny ohradil:

„Výrok ´Zelená Sahara spadá do minulé doby ledové, kdy tam musel být příjemnější chládek´, který je mi připisován a za který jsem byl ´oceněn´, není mým výrokem. Nikdy jsem jej neřekl ani nenapsal. Iniciátoři této akce na serveru Antimeloun.cz si ho vymysleli a následně mi za něj udělili uvedenou ´cenu´. Kategoricky se ohrazuji proti takovýmto lživým a podvodným metodám, které vůči mně použil server Antimeloun.cz,“ napsal po uveřejnění článku Metelka redakci Prvnizpravy.cz.

V reakci na Metelkovo popření výroku se ale redakci ozval historik a provozovatel serveru Klimaskeptik.cz Vítězslav Kremlík. Tvrdí, že Metelka nemluví pravdu, když výrok popírá.

„Kdyby pan Metelka napsal ´Daný chybný názor o Sahaře jsem vyslovil, ale použil jsem trochu jiná slova´, měl by pravdu. On ale místo toho s vyčůraností právníka píše, že daný ´výrok… jsem nikdy neřekl ani nenapsal´,“ zlobí se Kremlík.

„Pan Metelka opravdu ten nesmysl o Sahaře řekl, byť trochu jinými slovy,“ dodává. A přináší důkaz . V Chatu ČT 23. března 2012 na otázku, kdy zase bude Sahara zelená, Metelka uvedl:

„Sahara pravděpodobně má přijatelnější klima v dobách, kdy je u nás tzv. doba ledová. Ty se opakují s periodou cca 100 000 let. Takže až přijde ta další (a ta dříve nebo později dorazí), Sahara může mít zase přijatelnější klima. Zatím je ale problém odhadnout, kdy to bude.“

Metelka tedy termín „chládek“ nepoužil, ale řekl jinými slovy totéž. Tvrdil, že Sahara bývala zelená, když byly nižší teploty. Nižší teploty neboli hovorově „chládek“, trvá na svém Kremlík.

A dodává: „Je to plk, za jaký si plným právem zaslouží zlatou medaili. Antimeloun tento výrok výstižně parafrázoval, i když souhlasím, že parafrázi neměl dávat do uvozovek, jako by to byla přesná citace. Kdyby dělal jen takové chyby ve formátu citací, to by si pan Metelka mohl gratulovat.“

Kremlík také vyvrací samotný Metelkův výrok, že Sahara má přijatelnější klima, když je u nás doba ledová. Argumentuje, že naposledy byla Sahara zelená cca 7000-3000 př.n.l.

„To rozhodně není doba ledová, ale naopak nejteplejší část naší doby poledové. Tomuto horkému období se říká holocénní klimatické optimum jinak též Hipsithermal či Altithermal. Tehdy byla Sahara vlhčí, teplejší a zelená s jezery (African Humid Period). Podle grónského ledovcového vrtu GRIP bylo tehdy asi o 2°C tepleji než dnes. O tom se může každý přesvědčit ve vědecké literatuře,“ tvrdí Kremlík.

Sahara se podle něho stala pouští teprve, když se začalo ochlazovat.

„To není náhoda. Saharské pluviály (zelená období) přicházejí vždy v té fázi precesního cyklu, když jsou léta na severní polokouli relativně teplejší (Northern Hemisphere summer insolation maxima). Naopak za posledního glaciálního maxima (LGM) byla Sahara vyprahlejší a sušší než dnes.“

Kremlík se tak posmívá „metelkovské logice“, že „čím větší vedro, tím větší poušť“. To podle něj ve skutečném světě nefunguje. „U laika nebo novináře je takový omyl pochopitelný. Ale u klimatologa s doktorátem je to zarážející,“ uvedl klimaskeptik Kremlík.

Připomíná také, že přitom vůbec nejde o žádné novinky. O Zelené Sahaře se ví už desítky roků. Mapříklad Henri Lhote už v roce 1958 napsal knihu „Jsou ještě jiná Tasíli“, kde líčí skalní kresby (například obrázky žiraf), které v éře Zelené Sahary zanechali místní neolitičtí obyvatelé. Tyto kresby přece proslavil i Däniken, kterému kresby některých lidských postav připadaly jako kresby kosmonautů.

„Jak je možné, že klimatolog Metelka nezná ani základy klimatologie jako je Altithermal a African Humid Period?  O dějinách zelené Sahary ví i ufolog a hoteliér Däniken, ale RNDr Ladislav Metelka z Českého hydrometeorologického ústavu ne?“ ptá se Kremlík.

Zelená Sahara se podle něho vrací v souvislosti s cca 26 000 let dlouhým cyklem precese, kolísání zemské osy, jak tvrdí například letos čerstvá deMenocalova studie (2012). Období Zelené Sahary se tak vracejí bez ohledu na to, zda je doba ledová či meziledová.

„RNDr Ladislav Metelka o deMenocalově studii ani neslyšel. Asi nestíhá sledovat nové vědecké objevy. Nebo neposlouchá rádio. V diskusích na internetu rád strká lidem pod nos svůj doktorát a argumentuje autoritou… svou vlastní. Jenže ono nestačí mít v kapse diplom s razítkem. Člověk roky po škole spoustu zapomene. A sledovat nové vědecké objevy nemá čas,“ říká ironicky Kremlík.

A klimatologovi vzkazuje: „Možná byste pane Metelko neměl nad znalostí historie tak ohrnovat nos. Nezavrhujte to, dokud to nezkusíte.“

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist