Vítězství Zemana může zasadit K. O. i šumavskému kůrovci

Uveřejněno dne 31 ledna 2013 000 13:33

sumava3Obyvatelé Šumavy volili spíše Zemana, mnohde je ale zřejmě přehlasovali turisté.

Šumava – Vítězství Miloše Zemana v prezidentských volbách může výrazně ovlivnit i budoucnost Šumavy. Zatímco Karel Schwarzenberg, který je dlouhé roky zastáncem bezzásahovosti, by mohl smést ze stolu dlouhé roky připravovaný zákon o Národním parku Šumava, u Zemana se dá předpokládat, že podpoří boj proti kůrovci.
V minulosti totiž již několikrát kritizoval, jak kůrovec Šumavu ničí, a trvalnatom, že je nutné zasáhnout. „Zničení podstatné části Šumavy zelenými aktivisty pokládám za zločin proti přírodě,“ nechal se nedávno slyšet Zeman, který si tak notuje s většinou místních obyvatel. Ti se již nechtějí dívat na usychání Šumavy, což dali mnozí najevo i ve volbách. „Volila jsem pana Zemana, protože je mladší a rozumím mu. Pan Schwarzenberg také není špatný, je to elegán, ale podle poslední debaty, kterou kandidáti měli, si myslím, že už na prezidentování nemá. Líbilo se mi také,že Zeman slíbil, že tady s kůrovcem zatočí, protože se s tím nic neděje. Všichni to nechávají napospas a je to škoda. Já už jsem tady 35 let a v lesích jsem 25 let dělala, takže vím, co bylo předtím a co je nyní. Je to katastrofa. Nechceme ze Šumavy mít další Krušné hory,“ řekla Deníku u volební místnosti Jiřina Pelzerováz Prášil. Dá se předpokládat, že podobně se zachovali, mnozí další obyvatelé Šumavy, volby tam ale výrazně ovlivnili lidé s voličskými průkazy.

Spokojený Mánek

Výhra Zemana je dobrou zprávou pro vedení Národního parku Šumava. „Ačkoli jsem smýšlení pravicového, volil jsem ve druhém kole Miloše Zemana. Důvodů je víc, hlavní je Šumava. Pana Schwarzenberga si vážím za mnohé, co dokázal, a tvoří v mých očích pozitivní ikonu a symbol. Nicméně na jeho ikonu se nalepila i řada ekologických aktivistů až extrémistů, se kterými máme na Šumavě ty nejhorší zkušenosti. A to je důvod, proč jsem pana Karla Schwarzenberga nevolil a nepodpořil. Ne kvůli jeho osobě, ale kvůli jeho okolí, které škodí Šumavě. S výsledky voleb jsem tedy spokojen,“ reagoval na výsledky ředitel NP Šumava Jiří Mánek a dodal: „Panu Zemanovi držím palce,aby byl nadstranickým prezidentem všech a aby se mu co nejdříve podařilo sjednotit volbami rozpolcenou společnost. Panu Schwarzenbergovi pak co nejdříve pošlu pozvánku k návštěvě Šumavy.“

Boj o Šumavu. Z jedenadvaceti obcí sdružených ve Svazu obcí Národního parku Šumava zvítězil Karel Schwarzenberg v jedenácti (někde, například v Horské Kvildě č Modravě dokonce drtivě), Miloš Zeman kraloval ve zbylých deseti (převážně v jižní části Šumavy, na Klatovsku se mu nejvíce dařilo v Kašperských Horách). Výsledek je ale výrazně ovlivněn tím, že na Šumavě volila řada lidí na voličský průkaz. V některých obcích počet „Pražáků a spol.“ velmi výrazně překročil počet místních obyvatel.

Klatovský deník, 28. ledna 2013

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist