Zaručené zlo

Uveřejněno dne 11 února 2013 000 11:49

penizeTéma korupce, pozoruhodně zastíněné prezidentskými volbami, je znovu na scéně.

Má-li pravdu šéfka ERÚ Vitásková, byl boom solárních elektráren roztáčen nejen špatným zákonem a neochotou ho změnit, nejen konkrétními zkorumpovanými rozhodnutími o připojení některých elektráren do sítě, ale i zkorumpovaným nastavením samotného vzorce, podle něhož se vypočítává garantovaná výkupní cena. Nikdo by neměl být překvapen.

Jde o obor podnikání, kde se cena neodvíjí od poptávky na trhu a schopnosti podnikatele ji uspokojit, ale je stanovena úředně. A to s mandátem zaručit návratnost investice do určitého data. Kdo kde takovou záruku má? Určitě nikdo v oborech, které pohánějí vývoj ekonomiky kupředu; právě k nim patří riziko selhání stejně nerozlučně jako šance na úspěch.

Takže kapitál poteče zcela logicky do zaručených investic na úkor těch nezaručených. Zvlášť když se ta míra návratnosti dá posílit ovlivněním hrstky úředníků. Že je to protizákonné a nemorální? Jistě, ale to málokoho odradí, když jde o stamiliony. Jistěže je třeba vše vyšetřit a provinilé potrestat. Ale hlavně je nikdo neměl takovému pokušení vystavit.

Takhle jen posílí víra v policejní řešení ekonomického rozvoje – každému úředníkovi je potřeba postavit za zády policajta. A desítky miliard, které budeme solárním parazitům odvádět, nám to nevrátí.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist