Nečas vyhlásil boj dotacím do fotovoltaiky. Zavře taky Kalouska?

Uveřejněno dne 11 února 2013 000 11:53

matejkaPremiér je zděšen, co se děje kolem dotací do obnovitelných zdrojů. Trochu pozdě. V Itálii se staly, vedle únosů, vydírání, nebo drog, jedním z tahounů byznysu mafie. U nás tomu není jinak, jen límečky jsou vyžehlenější a k tomu řada z jejich nositelů dokonce sedí v parlamentu.

Prý je trestuhodné, že se proti praktikám při výkupu elektrické energie ze slunečních panelů nezasáhlo dřív, a že je to právě jeho vláda, která už v roce 2010 zasáhla jako první proti výkupním cenám. Pozdě, Nečasi. Podívejme se trochu do historie. Nejprve seznam poslanců, kteří zvedli ruku pro dotace:

seznam1.png

Jak vidíte, jsou mezi nimi například i ti, kteří přeběhli z KDU-ČSL do TOP09, která je součástí vládní koalice dnes. Do boje proti dotacím do obnovitelných zdrojů chce nyní Nečas vytáhnout společně s ministrem financí Kalouskem. Pro premiéra bude jistě velikým překvapením, má-li krátkou paměť, že Kalousek tehdy hlasoval pro. Není divu. Šlo o velké peníze ze státní pokladny, nasměrované jako povinná platba daňových poplatníků vybraným subjektům, které měly včas správné informace. Jen neznalé překvapí následné konstatování zbrojaře Hávy, že byznys se zbraněmi už tolik netáhne (to bylo po tom, co z ministerstva obrany odešli lidi z KDU-ČSL), a že svůj byznys nyní zaměří na obnovitelné zdroje, ve kterých vidí budoucnost. Jen neznalé překvapí, že své podíly na fotovoltaických parcích měli někteří poslanci, přičemž ty největší následně ihned po dokončení odkoupila za balík společnost ČEZ, respektive její dceřiná společnost ČEZ Obnovitelné zdroje.

Všichni to stihli ještě v době, kdy platily nejvyšší výkupní sazby, garantované státem na dlouhou dobu. Například Richard Háva, resp. jeho společnost Zenit, která stála za výměnou stíhaček Mig-29 za jedenáct vrtulníků Sokol v době, kdy Kalousek dělal náměstka právě na obraně, prodala ČEZu svoji sluneční elektrárnu v Buštěhradu. Bez zajímavosti v tomto kontextu jistě není ani následující skutečnost. „Firma Zenit zaujímá na české straně exponované postavení: funguje jako ústřední a stěžejní bod pro organizaci toku peněz z Česka do Německa,“ napsali němečtí policisté do Zprávy o šetření, kterou poslali v roce 2007 svým českým kolegům, když šetřili německou firmu GIS (více zde) kvůli přeposílání peněz z celé Evropy ze státních zakázek na švýcarská konta, odkud si je lidé vyzvedávali v hotovosti.

V Itálii se byznys kolem obnovitelných zdrojů stal jedním z nových zdrojů financí mafie. Mafiánský boss Vincenzo Funari na jedné zvukové nahrávce tvrdí, že obnovitelné zdroje jsou budoucností pro jejich rodiny. „Už jen pro lásku k našim synům musíme uznat, že obnovitelné zdroje jsou důležité. Je to segment trhu, který nás může uživit.“ Hezké věty. Kdo by nechtěl zabezpečit svoji rodinu. V České republice tomu není jinak. Zapomeňte na to, že se obnovitelné zdroje a dotace do nich staly v rukou našich politiků zdrojem našeho budoucího blahobytu a ochrany přírody. Byly naplánovány jako státem garantovaný zdroj peněz pro vyvolené. Pokud proti tomuto chce Petr Nečas bojovat, pak by měl začít u Miroslava Kalouska, Vlasty Parkanové, Pavla Severy (ti všichni zvedli ruku pro dotace) a řady dalších, se kterými se nyní paktuje ve vládě a jejich orgánech. Jenže na to on nemá a nikdy neměl. Žádný skutečný boj proti dotacím do obnovitelných zdrojů se konat nebude. Jsou to jen líbivé kecy. Peníze, které už ze státního rozpočtu na dotace odtekly a ještě jako garantované odtečou, už nám nikdo nevrátí. Tenhle boj už jsme dávno projeli.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist