Kuba: Majitelé solárních parků nepodnikají, jen čerpají dotace.

Uveřejněno dne 26 února 2013 000 10:32

solarPodporou výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů jsme dlouhodobě zatížili ekonomiku, říká v rozhovoru pro HN ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba. Podle něj tento systém jen podporuje korupční prostředí.

Zákon o podpoře obnovitelných zdrojů neměl být nikdy přijat, říká v rozhovoru pro HN ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba.

Dnešní majitelé solárních elektráren podle něj nejsou podnikatelé a jen čerpají peníze z veřejných zdrojů. Nastavení takto masivních dotací prý navíc vždy navádí k tomu, aby rostlo korupční prostředí.

Šéfka Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková podala trestní oznámení na bývalé vedení úřadu, které mělo špatným nastavením výkupních cen ze solárních elektráren připravit zákazníky o stovky miliard korun. Jaké mohou být dopady, pokud se ukáže, že měla pravdu?

Z politického pohledu jsem přesvědčen, že byl špatně sám zákon o podporovaných zdrojích. Vlastně jsme se zavázali masivně podporovat technologie, které nejsou dostatečně tržně rozvinuty, a dlouhodobě zatížit ekonomiku takovouto formou dotací.

Ten zákon neměl být nikdy přijat. ODS pro něj v parlamentu nehlasovala a jsem přesvědčen, že to nebyl dobrý úmysl, který byl zneužit, jak říká Martin Bursík. Už ta idea takovéto podpory je špatná.

A zadruhé. Takto nastavený mechanismus masivních dotací k zneužití přímo navádí. A může tak dojít k tomu, že prováděcí položky, včetně cen, se dostanou pod tlak lobbistických skupin, které v tom vidí možnost vytáhnout veřejné finance do svých kapes.

Pokud se ukáže, že je audit v tomto smyslu pravdivý, tak to potvrzuje to, že každý takový zákon podporuje korupční prostředí.

A jaké dopady může tedy audit paní Vitáskové mít?

Trvám na tom, aby byly věci řádně vyšetřeny. Teprve potom budeme moci zajistit, aby další náklady na tyto zdroje byly minimalizovány tak, jak to umožní legislativa, abychom zbytečně nezatěžovali české podniky a domácnosti vysokou cenou elektrické energie.

Je možné řešit náklady i retrospektivně?

Pokud se prokáže nějaká vina či pochybení konkrétních lidí, věřím, že musí dojít k jejich potrestání. A pokud se prokáže, že některé zdroje neměly dané výkupní ceny v takovém rozsahu vůbec získat, tak se možná platby za obnovitelné zdroje podaří snížit. Nyní je na orgánech činných v trestním řízení, do jaké míry má pravdu. Ale to já teď neumím a nechci předjímat.

Říkal jste, že je třeba odkrýt majitele elektráren. Jak toho chcete dosáhnout?

Pan premiér se mnou v tomto souhlasil. Jako ODS jsme zajedno v tom, že musí dojít k zveřejnění lidí, kteří čerpají veřejné zdroje na obnovitelné zdroje. To není žádné podnikání, to je jasné, dopředu predikovatelné čerpání peněz z veřejného rozpočtu.

Měli bychom to navrhnout do zákona o obnovitelných zdrojích. Situace, jak to řešit retrospektivně, musí být nějak vydiskutována.

Celý rozhovor s ministrem průmyslu a obchodu Martinem Kubou si můžete přečíst v pondělním vydání Hospodářských novin.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist