Neměl on ten Klaus už zase pravdu?

Uveřejněno dne 15 března 2013 000 13:00

kremlikKdyž islamisté vypalují předměstí Paříže, napíše se mlhavě, že jde o „mladé Francouze“. Když zelená elektřina zaviní v Bulharsku nepokoje, napíše se mlhavě, že lid protestuje proti „zdražování elektřiny“. Je to sice báječně politicky korektní, jen leckdy ze zpráv vůbec nepochopíte, o co jde.

Články jako „Bulharská vláda padla pod tíhou protestů proti vysokým cenám elektřiny“ či „V Bulharsku vypukly protesty proti cenám za energii od ČEZ“ neobsahují ani jedinou zmínku o zelené elektřině! Přitom vypátrat příčinu zdražování není nijak složité. Šéf bulharského energetického regulačního úřadu Angel Semerdžiev opakovaně zdůraznil, že zvýšení cen energií, které přišlo v červenci 2012 a které na lidi nejvíce dolehlo během následující zimy, bylo zaviněno příplatkem na obnovitelné zdroje.

Zelená elektřina ale postihla i ČR. Proč tedy do ulic vyšli Bulhaři, a Češi ne? Podle Eurostatu je Bulharsko nejchudší stát EU. Eurasia Group uvádí, že Bulhaři za energie utratí běžně asi čtvrtinu platu. Průměrný měsíční plat je 387 eur a průměrná penze asi 150 eur. Když jedete takhle na doraz, je každé procento zdražení znát. Takže když v lednu přišly lidem účty za elektřinu na 100 eur, nedivte se, že vyrazili do ulic.

Bulharsku se vymstil vstup do Evropské unie. V roce 2007, když podepisovali přístupovou smlouvu, museli se zavázat, že do roku 2010 budou mít 11 procent elektřiny z obnovitelných zdrojů. Později evropská směrnice 2009/28 Bulharsku předepsala, že do roku 2020 musí mít z obnovitelných zdrojů 16 procent elektřiny.

Záhy bylo jasné, že hrozí vzestup cen energií, jaký nikdo nepamatuje. A tak 1. července 2012 vláda rázně zasáhla. Podpora větrníků byla snížena o 20 procent, podpora solárních panelů o 50 procent. A solárníkům napařili o 50 procent vyšší poplatky za využívání přenosových sítí. To by mělo klimatickým podnikatelům zabavit 10 až 40 procent zisků. Ceny elektřiny pro občana by se tak snížily. Investoři samozřejmě spustili povyk, že oni koneckonců situaci nezavinili, jen jí využili. Šéf Evropské banky pro obnovu a rozvoj pan Suma Chakrabarti písemně pokáral bulharského premiéra Bojka Borisova, že nemůže klimatické lobby účtovat poplatky retroaktivně, tj. že jim nemůže zabavit, co si už naloupili.

Proč tedy občané demonstrují v ulicích, když vláda proti zelené lobby už radikálně zakročila? Protože navzdory opatřením regulačního úřadu od 1. července 2012 ceny energií stejně o něco stouply. O třináct procent. Rozjetý zelený vlak nelze zastavit ze dne na den.

Podivné neinformační nezpravodajství o bulharských nepokojích naznačuje, jak asi bude demontáž zkrachovalé klimatické ideologie probíhat. Pěkně potichu. A vinu hodí na nějakého obětního beránka, třeba ČEZ.

Český energetický gigant se na tamní trh dostal v roce 2005, kdy došlo k privatizaci tamní energetiky. Bulharská levice samozřejmě nechce přiznat, že viníkem zdražování je klimatická politika prosazovaná socialistickou „internacionálou“ (PES). Lepší je hodit to na buržousty, no ne? Navíc šikovná záminka volat po znárodnění. Rozzuřený dav – jak už to bývá – se vrhne na prvního obětního beránka, kterého mu předhodí. A skutečný viník se zatím směje za vrbou.

Viníkem nepokojů ve skutečnosti není ČEZ ani bulharská vláda, ale klimatická politika vnucená z Bruselu. Ale moment. Kdopak eurokomisařům nabulíkoval, že emise ze spalování fosilních paliv povedou k děsivému oteplování… pokud EU urychleně nepřejde na obnovitelné zdroje? Kdopak to byl? No ovšem. Klimatický panel OSN (IPCC), tristní hrdina aféry Climategate.

Co to znamená pro Českou republiku? Snad jen tolik, že ten „hrozný“ Klaus, co ho někteří lidé nemohou vystát, na odchodu z Hradu, ještě než za sebou zhasne, může pokývat hlavou a říci: Vidíte, vidíte, já vám to říkal.

Autor je vzděláním historik a provozuje portál Klimaskeptik.cz

LN, 5.3.2013

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist