Italská mafie podle vyšetřování našla zalíbení v zelené energetice

Uveřejněno dne 15 března 2013 000 13:03

loukaAktuální dění ukazuje, že italská mafie infiltrovala do takových odvětví, která Al Caponovi ani nepřišla na mysl. Ve zkratce: Italská justice v těchto dnech odhaluje provázanost mezi mafií Cosa Nostra a společnostmi provozujícími větrné a solární elektrárny.

Odhaduje se, že Cosa Nostra vlastní až 30 procent větrných farem na Sicílii. Justice také mafii zmrazila více jak 2 miliardy dolarů. Několik mafiánských bossů bylo spolu se zkorumpovanými úředníky zatčeno.

Jak se již v minulosti ukázalo, toto odhalení ale nemusí znamenat konec mafiánské struktury. Je spíš pravděpodobné, že podobné případy se budou opakovat znovu. Ostatně, už v roce 2010 policie zajistila více jak čtyřicet firem, stovky pozemků, budovy a továrny, obstavila bankovní účty a zabavila auta a jachty sicilského obchodníka Vito Nicastriho. Pro své investice do větrné energetiky a fotovoltaiky byl spíš znám jako „Pán větru“. Přesto mafie dál pokračuje v investicích v zelené energetice.

Co ji k tomu vede? Vzali si odpovědnost k životnímu prostředí k srdci i mafiánští bossové? Daleko spíš, než zelené idee láká mafii zeleň amerických bankovek.

Každopádně, Sicílie, tradiční sídlo italské mafie, má naprosto ideální podmínky pro energii z větru a slunce. Jde o velmi větrné a zároveň slunné místo. Itálie se také přidala k zemím jako je Německo a Španělsko a poskytuje štědré dotace pro rozvoj zelené energetiky. A kromě toho mafie zřejmě ucítila, že zelenou energetiku čeká zajímavá a dlouhá budoucnost. Mafie ze stejných důvodů investuje i v jiných odvětvích. Prsty má jak v potravinových řetězcích, tak i v dalších „čistých“ odvětvích.

Aktuálně má italská policie v hledáčku Sicílii, ale projekty zaměřené na obnovitelné zdroje energie vzkvétají i na Sardinií nebo Apulii a i na ně se policie zaměří.

Konzultační společnost Kroll, která se zaměřuje na zmírňování obchodních rizik, zaznamenala, že od roku 2007 došlo k výraznému nárůstu případů korupce a defraudací ve větrné energetice. Primárně se tak dělo v zemích jako je Itálie a Španělsko, ale týká se i zemí jako Bulharsko, Rumunsko a dalších částí střední a východní Evropy.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist