Laureát „Zelené perly“ Jakl: Zrovna tu skvělou novinu zapíjím v Bruselu.

Uveřejněno dne 14 května 2013 000 12:46

jaklKdybych obdržel třeba Melouna roku, chodil bych kanálama, ale takové ocenění od těch ekofašistů mi jen lichotí.

Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa dostal za loňský rok ekologickou anticenu Ropák, například za zákon o šumavském národním parku. Bývalý tajemník exprezidenta Václava Klause Ladislav Jakl si zase vysloužil cenu Zelená perla za antiekologický výrok o cyklistice.

Ocenění za rok 2012 v pátek v Brně vyhlásila ekologická organizace Děti Země, výsledky iDNES.cz potvrdil koordinátor obou soutěží Miroslav Patrik.
Chalupa anticenu získal podle ČTK zejména za návrh zákona o Národním parku Šumava (více o návrhu zákona čtěte zde), za nečinnost ve vymezování chráněných území Natura 2000 nebo podporu výstavby dvou jaderných bloků v Temelíně. Ekologové mu vytýkají nečinnost ve funkci.
„Dostal jsem ihned po vyhlášení Ropáka roku desítky, možná stovky gratulací. Často od větších, skutečných milovníků přírody než těch, kteří si na ochranu přírody jen hrají,“ reagoval ministr životního prostředí. „Pokud jsem Ropáka obdržel za své postoje a činy k Šumavě, Natuře 2000 a k dostavbě Temelína, tak za všemi si stojím, udělal bych je znovu. Jsou dobré pro přírodu. Myslím si, že to je důkaz toho, že svoji práci dělám dobře bez zeleného šílenství,“ dodal.
Jakl dostal cenu za výrok, který napsal loni v prosinci na svém blogu na serveru iDNES.cz. „A nevěřte cyklomaniakům, že kolo je pokrok, že kolo je čistota a zdraví. Čuchněte k jejich propocenému triku a budete mít jasno, kdo tu zamořuje vzduch. Pachem i hloupými argumenty. Cyklistiku není třeba podporovat, ale naopak zakázat,“ napsal tehdejší tajemník prezidenta.
„Zrovna tu skvělou novinu zapíjím v Bruselu. Kdybych obdržel třeba Melouna roku, chodil bych kanálama, ale takové ocenění od těch ekofašistů mi jen lichotí,“ reagoval pro iDNES.cz Jakl.

Anticenu v minulosti získali Bém, Drobil či Říman
Za rok 2011 anticenu získal tehdejší ředitel Národního parku Šumava Jan Stráský. Podle ekologů pochybil při péči o park, narušil vzácné horské ekosystémy či poškodil dobré jméno Šumavy.
Chalupa není první šéf ministerstva životního prostředí, který si Ropáka vysloužil. Za rok 2010 anticenu dostal jeho předchůdce Pavel Drobil. V předchozích letech soutěž vyhrál i pražský exprimátor Pavel Bém či někdejší ministři průmyslu a obchodu Martin Říman a Vladimír Tošovský.
Děti Země udílejí anticeny Ropák od roku 1992, o tři roky později přidaly i kategorii Zelená perla za antiekologický výrok. Kandidáta může navrhnout kdokoliv, musí ale uvést důvod navržení.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist