Trestní oznámení: obnovitelné zdroje. Přidáte se?

Uveřejněno dne 18 října 2010 000 17:04

biopalivo1Požaduji stíhání osob, které mohou za nehospodárné a ničím neobhajitelné vyhození stovek miliard korun z veřejných rozpočtů.

Podle všeho mají někteří osobní profit z vlastního rozhodování, jehož cílem bylo přeměnit veřejné peníze v peníze vlastní. Je čas je najít a učinit konečně odpovědnými. K následujícímu kroku úmyslně přistupuji až po všech volbách v tomto roce, abych se vyhnul nařčení z účelovosti a zároveň se pokusil ve prospěch práce policistů eliminovat politické tlaky na policii, které i tak očekávám.

dojna_krava.PNGInformace o podílu prezidenta Svazu průmyslu a dopravy Jaroslava Míla na jednom z největších projektů v ČR, fotovoltaickém parku u Vodňan v jižních Čechách, byla poslední kapkou. O účastech některých politiků mluví v médiích dokonce i jejich kolegové z poslaneckých lavic, ale odmítají říct jména. Nikdo se k nemá k žádné žádoucí akci. A sami politici? Ti jen hledají elegantní způsob, jak z toho vybruslit před voliči. Jak novými daněmi, prodejem emisních povolenek, zvýšením odvodů za vynětí ze zemědělského půdního fondu, nebo novým zdaněním plynu a uhlí, zmírnit navýšení ceny elektřiny pro občany a firmy, které sami způsobili svou nečinností, nebo úmyslně. Zákonem garantované zisky (už to samo o sobě je neuvěřitelné) z provozu obnovitelných zdrojů chtějí prostě zaplatit z něčeho jiného. Samozřejmě opět z našeho. Ono totiž jak navýšení vynětí, vyšší výběr daní, použití peněz z emisních povolenek, nebo nové zdanění plynu a uhlí, to všechno buď nemuselo být vůbec, nebo mohlo sloužit docela jinému veřejnému účelu, než je sanace zákonem zaručených zisků několika soukromých investorů. A řeči o tom, že zdražení nakonec nebude tak velké? Obyčejná manipulace s lidmi, kteří nic netuší. Vůbec totiž není podstatné, zda zvýšení ceny u koncových spotřebitelů příští rok bude 20% nebo jen 5%. Privilegovaní investoři do obnovitelných zdrojů totiž dostanou své peníze v každém případě, neboť jim je (i sami sobě?) zákonodárci prostě zákonem zajistili. Dostanou je podle stávajících pravidel, nebo v arbitráži proti České republice, nebo cestou převedení peněz z nových daní a prodeje emisních povolenek. Buď to prostě zaplatíme jako koncoví spotřebitelé, nebo stát vybere více na daních a poplatcích, nebo to zaplatí z prodeje majetku, kterým emisní povolenky jsou. Vždy to však ve finále zaplatí občané České republiky a nikdo jiný.

Jsem dosavadními alibistickými kroky politiků v této věci znechucen. Na základě pochybení, nedbalosti a dost možná i úmyslu, se opět úzká skupina lidí obohacuje na úkor občanů České republiky. Nikdo přitom prý za nic nemůže, nikdo nic neví, nikdo otevřeně nepřizná podíl na tomto byznysu, čímž nejsme schopni ani zjistit, zda nedošlo například ke střetu zájmů při projednávání v parlamentních výborech a při rozhodování o podpoře. Nebo zda dokonce nebyl opravdu celý tento byznys šitý někomu namíru, natož aby byl někdo odpovědný za stovky miliard ze státního rozpočtu. V době hospodářské a finanční krize a v době „vlády rozpočtové zodpovědnosti a boje proti korupci“ je dle mého nejhlubšího přesvědčení vyhodí oknem prostřednictvím svého státu daňoví poplatníci. Domnívám se, že na výše uvedené otázky má právo znát odpovědi každý občan České republiky, neboť to všechno platí buď ze své kapsy jako spotřebitel, nebo (ať se to někomu líbí, nebo ne) jako ve své podstatě ručitel nových státních dluhů. Abychom se tedy k odpovědím dostali, rozhodl jsem se podat trestní oznámení na neznámého pachatele. Ze všech prozatím dostupných informací jsem došel k důvodnému podezření, že u procesu schvalování a samotného provádění podpory obnovitelných zdrojů elekrické energie v České republice došlo z nedbalosti, nebo úmyslně, k trestným činům podvodu, zneužití pravomoci úřední osoby, zneužití informace a postavení v obchodním styku, maření úkolu úřední osoby z nedbalosti a porušení povinností při správě cizího majetku.

Popis skutkových podstat u jednotlivých činů mám připraven jako součást podání trestního oznámení. Poškozenými jsou všichni občané České republiky. Já sám se za poškozeného v tomto řízení označím. Trestní oznámení podám, na základě §158, odstavec (2), zákona č. 141/1961 Sb., trestního řádu, prostřednictvím státního zastupitelství, které jej bude muset přidělit některému z útvarů Policie České republiky k řešení. Tuto cestu volím proto, abych zamezil případnému zametení pod stůl ze strany nižších orgánů. Zároveň budu chtít být dle stejného ustanovení vyrozuměn o učiněných opatřeních a jako poškozený se budu chtít účastnit jednotlivých úkonů, jejichž konkrétní návrhy budou součástí podání. Uvedu je mimo jiné proto, aby se s nimi musely orgány činné v trestním řízení vypořádat v případě, že budou chtít věc odložit. V takovém případě totiž podle kvality a úrovně odůvodnění všech jednotlivých částí trestního oznámení zvážím další kroky.

V rámci oznámení navrhnu:

1) rozkrytí pravých vlastnických vztahů u přesně vyjmenovaných projektů, ať už je jejich právní forma jakákoli. Vyjdu přitom z údajů Energetického regulačního úřadu a všech projektů na území České republiky.

2) U jednotlivých zjištěných oficiálních vlastníků v čase navrhnu zjištění případných uzavřených smluv o tichém společenství a využití všech jiných právních způsobů, podobných principu „správy k věrné ruce“.

3) Jakmile bude mít policie jmenný seznam, budu očekávat porovnání jmen těchto osob se jmény bývalých i současných poslanců, bývalých i současných členů vlád, bývalých i současných zaměstnanců dotčených ministerstev, členů odborných komisí jmenovaných vládou, ale také členů odborných profesních sdružení, kteří se k obnovitelným zdrojům a jejich státní podpoře vyjadřovali pro zákonodárce a byli přizvání jako experti k jednání, případně vypracovávali právně závazné posudky.

4) Jejich činnost budu chtít porovnat v kontextu platných zákonů, předpisů, vnitřních směrnic a kodexů, které platily v čase samostatně pro vyjmenované skupiny lidí a jejich funkci či pracovní pozici, ve kterých se přímo podíleli na celém procesu schvalování a provádění státní podpory obnovitelných zdrojů z veřejných peněz.

5) Zároveň navrhnu zajištění informací z účetnictví všech jednotlivých společností i samotných jejich vlastníků, aby bylo možné vysledovat tok finančních prostředků ze státního rozpočtu do soukromých rukou.

6) Jako součást podkladů k šetření věci navrhnu také zajištění záznamů z hlasování na různých úrovních schvalování, včetně návrhů jednotlivých osob, pokud je učinili, na vyloučení se z hlasování z důvodu střetu jejich zájmů.

Teprve výsledky výše uvedených úkonů mohou být relevantním podkladovým materiálem pro rozhodnutí příslušných orgánů, zda dle jejich názoru došlo, nebo nedošlo, k naplnění skutkové podstaty některého z výše jmenovaných trestných činů. Jistě se také může stát, že v jednání konkrétních osob nebude tato skutková podstata zjištěna. V takovém případě věřím, že samotný jmenný seznam politiků a zaměstnanců státní správy, přímo či nepřímo zainteresovaných na fotovoltaickém byznysu, bude jedním z nejcennějších materiálů pro další rozhodování českých voličů. Na mém osobním webu zřídím dnem podání, o kterém budu informovat zde na blogu, speciální podstránku, na které budu aktualizovat informace o celé kauze. Doporučuji ke sledování každému, komu nejsou lhostejné ani osud státního rozpočtu, ani stovky miliard, které nás všechny bude podpora obnovitelných zdrojů v každém případě stát. Česká republika musí přestat hrát roli dojné krávy pro vyvolené. Patří občanům, ne oni jí.

Důležité upozornění:
V případě zájmu o poskytnutí konkrétních informací k problematice z Vaší oblasti, informací o předpokladech vlastnických vztahů u konkrétních osob z veřejné sféry u projektů, nebo odhodlání připojit se k mému trestnímu oznámení jako poškozený, využijte do 30.10.2010 můj email: info@frantisekmatejka.cz. Chcete-li poskytnout informace anonymně, pak zde: http://frantisekmatejka.cz/index.php?page=kontakt
Děkuji.

Doplnění z 18.10.2010 v 9:42 – Rád bych tímto poděkoval již desítkám lidí, kteří projevili cestou emailu zájem se připojit k trestnímu oznámení. Průběžné reaguji na každý podnět.

ZDROJ

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist