EVROPA: 45 % OZE!

Uveřejněno dne 6 června 2013 000 13:38

euTáta Falbr & spol. na nás myslí

Europoslanec Falbr je prakticky neviditelný. Objevuje se pouze při různých demonstracích, aby se připomněl.

Možná by ale bylo lépe, kdyby místo práce v europarlamentu raději spal, jak už to dokázal předvést. Pokud totiž začne pracovat, pak z toho nevychází vůbec nic dobrého. Hlavně že má tento bývalý odborářský boss plná ústa obyčejných lidí a jak má být vše děláno v jejich zájmu.

Hynek Fajmon, takto rovněž europoslanec, přinesl zprávu o tom, jak se celé naše socialistické europarlamentstvo opět vyznamenalo. Pouze ve zkratce, celý text pana Fajmona si můžete přečíst zde.

Europarlament se zabýval zprávou o OZE (obnovitelné zdroje energie). V době, kdy je už zcela jasné, že „globální oteplování“ je jenom velký humbuk, přinejlepším je jeho činnost velice sporná, se Evropa zabývá bojem proti globálnímu oteplování. Nevadí, že bylo prokázáno, jak si oteplovači přizpůsobovali data tak, aby se jim to hodilo do krámu, že fotky dokazující katastrofické oteplování byly obyčejný podvrh, prostě proti oteplování se bude bojovat, ať to stojí co to stojí.

Podíl Evropy je přitom jen celosvětovým zlomkem, takže onen slavný boj, který tak zatěžuje finance domácností, protože ty platí účty za podporu „obnovitelných“ zdrojů, a který tak snižuje evropskou konkurenceschopnost, přináší úlevu asi 2 % celkových emisí.

Aby toho nebylo málo, tak kvůli obnovitelným zdrojům se přechází od pěstování potravin na pěstování řepky coby biopaliva. I tento nesmysl byl již dávno dokázán. Na výrobu jednoho litru biopaliva se spotřebuje 1,1 litru nafty, takže výroba biopaliva životní prostředí zatěžuje více než fosilní paliva.

Evropa nevidí, neslyší a stupňuje požadavky na přimíchávání biopaliv do pohonných hmot, které pak rychleji ničí motory aut. Stejně postupuje i v případě OZE. Prozatím EU stanovila, že do roku 2020 musí emise klesnout o 20 % a podíl OZE na celkovém množství vyrobené energie v EU vzrůst na 20 %.

Všichni víme, co udělala fotovoltaika u nás. V době, kdy se stát snaží šetřit kde to jen jde a zvedají se daně jen proto, aby se schodek udržel na 100 miliardách ročně, vydá stát na podporu OZE ročně 44 miliard, přičemž tato legrace bude náš stát zatěžovat ještě dlouho, takže náklady na podporu OZE dosáhnou bilionu korun.

Europarlament jednal o tom, zda budou stanoveny závazné cíle pro OZE do roku 2030. Levicoví poslanci předložili návrh, aby EU stanovila závazný cíl do roku 2030, a ti samí poslanci navrhli přímo závazný cíl ve výši 40-45 % v roce 2030. V hlasování prošel ten první návrh, tedy výzva EU, aby si do roku 2030 závazný cíl stanovila. Druhý návrh na konkrétní výši závazku naštěstí neprošel.

Dokáže si vůbec někdo představit, kolik by stát musel vydat, kdybychom měli dostát cíle 40-45 % OZE v roce 2030, když je pro nás stanoveno mít do roku 2020 13 % OZE? Naši levicoví poslanci křičí, že je nutno „tunel“ s fotovoltaikou vyšetřit, a přitom stačí se jen podívat, jak kdo hlasoval v parlamentu, když se podpora OZE schvalovala.

Pro OZE hlasovaly především poslanci za ČSSD a KSČ(M). Korunu tomu nasadila poslankyně Šedivá s pozměňujícícm návrhem upravujícím možnost snížení výkupní ceny maximálně o 5 % ročně, když další její dva návrhy byly možností snížit podporu o 4 a o 3 procenta ročně.

Dalším viníkem je Jan Fischer, který se odmítl fotovoltaikou zabývat, aby si nepálil prsty, ač za ním osobně přišli požádat o zásah vlády oba tehdejší předsedové největších stran, Topolánek a Paroubek. A teď další rána z europarlamentu.

„Všichni přítomní europoslanci ČSSD (Brzobohatá, Dušek, Falbr, Poc, Rouček, Sehnalová) hlasovali pro závazný cíl pro OZE po roce 2020. Pro závazný cíl ve výši 40-45 % v roce 2030 hlasovali 4 ze 6 poslanců ČSSD (Brzobohatá, Dušek, Falbr, Poc). Ostatní čeští europoslanci byli v obou hlasováních proti. Takže až se budete opět rozčilovat nad tím, že elektřina je drahá, vzpomeňte si, kdo to zařídil a kdo pro tuto politiku soustavně hlasuje. Je to ČSSD,“ píše Hynek Fajmon.

Aby toho všeho nebylo málo, tak bývalý prezident Václav Klaus podmínil podepsání kapitulační Lisabonské smlouvy potvrzením výjimky, že Benešovy dekrety nelze prolomit, což měla být pojistka proti případným žalobám odsunutých sudetských Němců.

Dnes europarlament pomocí hlasů středopravé Evropské lidové strany, sociálních demokratů, zelených a liberálů doporučil, aby se členské státy Klausovým požadavkem výjimky nezabývaly, přitom schválení bylo Evropskou unií Václavu Klausovi slíbeno.

Jak asi hlasovali čeští socialisté v europarlamentu? Pokud by Evropská rada Klausovu výjimku schválila, tak zřejmě neprojde v českém parlamentu. Ten už totiž přijal Lisabonskou smlouvu bez výjimky, a musel by tak o ní hlasovat znovu. Opoziční ČSSD, která má v Senátu většinu, však už předem avizovala, že bude proti.

Jinými slovy, socialistům je jedno, že se vyhazují peníze na nesmyslné projekty, na ještě zbytečnější obnovitelné zdroje, které nejsou schopny za celou dobu životnosti zaplatit své náklady, na výrobu biopaliv, které zatěžují životní prostředí více než normální paliva a ještě ničí motory.

Socialistům je i jedno, jestli Evropský soud bude posuzovat Benešovy dekrety dnešní optikou a ne optikou tehdejší situace, takže vážně hrozí, že sudetští Němci budou žádat odškodnění po České republice. Táta Falbr & spol. na nás myslí. Děkuji pěkně, kéž by raději místo práce spali…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist