Jak to bude s podporou OZE?

Uveřejněno dne 18 června 2013 000 9:54

elektrina3Domácnostem přicházejí faktury s ročním vyúčtováním elektřiny. Stojí za to si jí dobře prohlédnout. Zvlášť v oddíle platba za související služby. Já to mám v roce rozdělený takřka přesně na půl. Od 15.6.2012 do 31. 12. 2012 podpora výkupu z OZE 419,22 Kč za 1 MWh, od 1.1.2013 podpora výkupu z OZE 583,00 Kč za 1 MWh.

Takže opatření vlády, že se bude podpora výkupu z OZE snižovat a od r. 2014 už nebude žádná (viz prohlášení Aleny Vitáskové předsedkyně ERÚ), neznamená, že ta podpora končí. Jenom se plně přenese na spotřebitele. Tedy i normální domácnosti. Divte se lidi, proč vám opět zdvihají zálohy, i když jste si spotřebu elektřiny pečlivě hlídali. Ano je to proto, že se zvýšil váš podíl na výkupu z OZE a ten se bude dále zvyšovat až do r. 2025, kdy podpora výkupu z OZE snad opravdu definitivně skončí.

Výsledný palivový mix pro dodávku elektřiny pro r. 2012/2013 (zdroj RWE):

Uhelné elektrárny – 57%, jaderné elektrárny – 32%, obnovitelné zdroje OZE – 5% (zde se započítavají i velké hydroelektrárny Vltavské kaskády a přečerpávací hydroelektrárny, takže podíl těch nemožnejch fotovoltaickejch panelů je asi jaký – takřka nic), zbylých 6% jsou ostatní (blíže neidentifikované) zdroje.

Zákon č. 180/2005 sb., kterým byla podpora výkupu elektřiny z OZE umožněna je namířen proti zájmům podnikatelského prostředí (zvyšuje podnikatelům a výrobcům enormě náklady), i proti zájmům občanů. Je na místě připomenout, že spotřeba elektřiny panelákového bytu 3+1, kde se elektřinou pouze svítí, peče a je běžně na dnešní úrovni vybavena televizorem, počítačem, chladničkou, mikrovlnkou, je asi 3 MWh za rok. Taková domácnost zaplatí za podporu výkupu z OZE 1749,- Kč navíc nad platbu za distribuci a dodávku elektřiny. Pro zajímavost platba za dodávku je cca 1,44 Kč za dodávku a 2,55 Kč za distribuci jedné kWh. Tedy celkem 3,99 Kč bez DPH za 1 kWh, s DPH 4,79 Kč/kWh. Zde uváděné ceny za kWh jsou pro normální denní tarif, kterým disponuje většina panelákových domácností.

Náš nový pan prezident Miloš Zeman nazval podporu výkupu z OZE tunelem. Přidám svůj vlastní názor, že zákon č. 180/2005 sb. je nutné jako protilidový paskvil bez náhrady zrušit. Jak to, že nezasáhne antimonopolní úřad? Řeší každou prkotinu, že se dva prodejci rohlíků v jedné ulici dohodnou na ceně, aby si vzájemně nekonkurovali a tady nechá bez povšimnutí soukromé podnikání se státem (protože podle zákona) garantovanou výkupní cenou mnohokrát převyšující cenu na trhu obvyklou a navíc bez možnosti kupujícího tu cenu odmítnout a rozhodnout se svobodně, jak je v demokratické společnosti běžné.

A Kalousek už tedy na to ze státního nedá a tím veškerou zátěž přenese na koncového spotřebitele. Jak podlé, ale jak účinné, je třeba vyždímat peníze tam, kde jsou. Z lidí – podle jednoduchého principu. Když mi dá každý korunu, budu mít 10 miliónů, co zmůže stovka a tisícovka.

Z celé této šarády, kdy věřím, že se ve vládě neví jak z toho ven, se dá jednoznačně vinit Německo a naše obdivná zahleděnost do pozadí mocné Angely. Nepochopitelné rozhodnutí Angely Merkelové o odstavení jaderných elektráren a nahrazení těchto zdrojů obnovitelnými zdroji, stojí Německo a jeho obyvatele, ale i nás ohromné množství peněz. Německo buduje uhelné zdroje. Proč radši neinvestovalo pořádně do protipovodňových opatření na Labi? Doufám, že to bude mocnou Angelu stát křeslo v podzimních volbách.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist