Energetický úřad zjistil nedostatky u většiny solárních elektráren

Uveřejněno dne 11 července 2013 000 12:29

modlitba.jpgEnergetický regulační úřad zjistil u většiny kontrolovaných solárních elektráren závažné nedostatky. Požaduje zjednání nápravy, v krajním případě odebere licenci. Konkrétně však úřad nechtěl elektrárny ani jejich přečiny jmenovat. Ve dvou případech však podal podnět k zahájení trestního řízení.

Panely solární elektrárny ve Voděradech. Ilustrační foto
Ilustrační snímek | foto: Radek Kalhous, MAFRA

Novináře o tom v úterý informovala předsedkyně Alena Vitásková. Kontroly se v první fázi týkaly třiceti solárních elektráren spuštěných v roce 2010, tedy před výrazným poklesem výkupní ceny. Celkem jich bude úřad kontrolovat 180.

Do kontrolní akce, kterou spustil úřad v dubnu, vyslal speciální tým s přezdívkou Rychlé šípy (více zde). Ke kontrole elektráren vyzvalo úřad ministerstvo průmyslu a obchodu na základě podnětu České fotovoltaické asociace a Aliance pro energetickou soběstačnost. Zájmová sdružení upozornila především na FVE Ralsko ze skupiny ČEZ, která je největší solární elektrárnou v Česku. Vitásková nechtěla říci, zda je i tento energetický zdroj v první kontrolované skupině.

Ministerstvo i ERÚ prosazují zastavení podpory od příštího roku

Ministerstvo průmyslu a obchodu plánuje zastavit veškerou podporu pro nové obnovitelné zdroje od roku 2014 novelou zákona o podporovaných zdrojích energie. „Důvodem připravené novely zákona je zvyšující se finanční zátěž pro spotřebitele elektřiny a potažmo i pro státní rozpočet, způsobená hrazením nákladů na podporu energie z obnovitelných zdrojů energie v ceně elektřiny,“ píše se v předkládací zprávě k zákonu, který je nyní v připomínkovém řízení.

ERÚ se o přijetí novely zasazuje také. Úřad se obává, že novela nebude přijata včas a mohla by se tak opakovat situace, kdy se kvůli krizi nepodařilo rychleji omezit růst výkupních cen. Vitásková proto požádala poslance o to, aby novelu předložili rychle jako svou poslaneckou iniciativu a umožnili tak normu rychle prosadit. „Apeluji na poslance, aby nepřipustili opakování situace z let 2009 a zastavili podporu pro nové zdroje pro rok 2014,“ uvedla předsedkyně ERÚ.

Podle návrhu zákona se ukončení podpory bude týkat obnovitelných zdrojů uvedených do provozu po letošním 31. prosinci, a to konkrétně u elektřiny vyrobené ve fotovoltaických elektrárnách a bioplynových stanicích, stejně jako u tepla vyrobeného z biomasy. Příspěvek na podporu obnovitelných zdrojů (OZE) by se měl zafixovat na letošní úrovni, tedy 583 Kč/MWh pro konečného spotřebitele.

Podle Aliance pro energetickou bezpečnost však není pro protlačení novely důvod. Podporu obnovitelných zdrojů jde podle ní regulovat již dnes a bylo by navíc dobré počkat na změnu legislativy v rámci celé EU, která ještě není dokončena a je teprve v připomínkovém řízení.

Na podporu obnovitelných zdrojů letos jde 44,4 miliardy korun. Z této částky platí 11,7 miliardy stát z rozpočtu, zbytek odvádějí spotřebitelé. Zástupci průmyslu si stěžují, že kvůli podpoře obnovitelných zdrojů příliš roste cena elektřiny, což ohrožuje konkurenceschopnost tuzemských podniků.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist