Prorůstá sicilská mafie do větrné energetiky?

Uveřejněno dne 15 července 2013 000 10:19

vetrna_elektrarnaItalské úřady pro boj s organizovaným zločinem zůstávají v pohotovosti. Poslední případ, týkající se projektu větrné elektrárny v Alcantara-Peloritani, totiž ukázal, že vysoce postavení členové mafie začínají soustředit své investice z nelegálního byznysu do sektoru obnovitelných zdrojů energie. Zelené elektrárny jim mají pomoci k vyčištění špinavých peněz a dalšímu zisku.

Větrné elektrárny, resp. obnovitelné energie, se nově stávají zajímavou příležitostí pro mafii, foto. saavem/sxc.huVětrné elektrárny, resp. obnovitelné energie, se nově stávají zajímavou příležitostí pro mafii, foto. saavem/sxc.hu

Za mřížemi prozatím skončilo pět mužů, včetně místního starosty. „Mafie se reorganizuje, a přichází na nové způsoby, jak se přiživit,“ říká policejní kapitán Filippo Tanco Lutteri. “A před nedávnem evidentně „objevila“ zelenou energii.“ V současnosti italská policie prošetřuje dvě sicilské firmy, které spadají pod hlavičku španělského konsorcia Iberdola a italské energetické skupiny API.

Právě tyto dvě společnosti se podílely na konstrukci větrných elektráren v Nebrodi (64,6 MW) a Alcantara-Peloritani (47 MW), které měly být spuštěny ke konci roku 2012. Samotné spuštění proběhlo bez problémů, ale následné prošetřování skončilo výslechy a vyšetřováním řady interesovaných osob.

V současnosti zaznívají proti jednotlivým zatčeným obvinění z trestných činů úplatkářství, vydírání, spolupráce s mafií (tzv. vnější spoluvina). A samozřejmě také podvodu, protože na stavbě byl využit beton nižší kvality, než bylo fakturováno.

Z původně „lokálního“ podvodu však začala vyrůstat aféra, které možná poodkryla plány kalábrijské odnože mafie. Hovoří se o rozsáhlé korupci, vedoucí hodně „vysoko“.

Prozatím byla po krátké odstávce konfiskována, a nyní je spravována soudem, i největší větrná farma v kalábrijském regionu, Isola Capo Rizzutto (96 MW). Alessandro Totaro, mluvčí Asociace obnovitelných zdrojů energie Aper si však myslí, že se jedná o jednotlivé a izolované případy. „Tvrzení, že vyšetřování energetického sektoru ukazuje na propojení s mafií, je účelovou manipulací. Drtivá většina investorů a dodavatelů je přece v pořádku.“

Podobně o tom smýšlí i další investoři, kteří zklidňují romantizované představy o Chobotnici mezi větrnými turbínami. „Někteří z nás pracují v této oblasti Sicílie a jihu Itálie více jak sedm let, a nikdy jsme nenarazili na nějaké tlaky ze strany organizovaného zločinu. Ano, prostředí se teď stává konkurenčnější, a je stále větší problém získat určité zakázky. Ale určitě to není prostor pro mafiánské praktiky.“

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist