Zelení magoři se vracejí? Kdepak, jen zbožné přání ekomafiánů.

Uveřejněno dne 22 července 2013 000 13:02

Ondřej Liška během debaty studentů s politiky o korupci, budova Akademie věd vStrana zelených se pokouší o politický comeback do nejvyšších pater politiky. A jako jedno ze tří klíčových témat si vybrala boj s korupcí. Zelení sepsali tři návrhy zákonů, které předloží senátor Libor Michálek. Navrhují například, aby bylo výrazně omezeno financování volebních kampaní. Na volby do Sněmovně částkou maximálně 75 milionů korun.

„Vymýtit korupci čistě justičními prostředky nelze,“ řekl předseda zelených Ondřej Liška. Návrhy, které mají chránit oznamovatele korupčních praktik před vyhazovem ze zaměstnání, stanovit pravidla pro lobbing a vymezit jasně to, co politické strany v kampaních smějí a co už ne, předložili zástupci Strany zelených na tiskovce, kterou symbolicky svolali na čas za pět minut dvanáct.

První z návrhů, zákon na ochranu whistleblowerů, tedy ohlašovatelů korupce, už senátor Michálek zvolený s podporou zelených, KDU-ČSL a Pirátů předložil. Zákon má ochránit úředníky a zaměstnance před politickým tlakem při kritice předražených nebo zbytečných státních zakázek. „Zákon může přinést roční úsporu minimálně 25 miliard korun, a to jen v oblasti takzvaných ostatních externích služeb státních institucí a státem ovládaných společností,“ uvedl Michálek.

On sám by mohl sloužit jako příklad whistleblowera. Jako bývalý šéf Státního fondu životního prostředí upozornil na tlaky, které na něj vyvíjel poradce tehdejšího ministra životního prostředí Pavla Drobila z ODS. A Drobil pak koncem roku 2010 jako první z ministrů bývalé vlády Petra Nečase musel kabinet opustit.

Politické strany by měly mít povinně transparentní účet

Další z návrhů zelených, který Michálek podá v horní komoře parlamentu, se bude týkat financování politických stran. „Dnešní úprava financování stran je děravá jako cedník,“ řekl člen vedení zelených a protikorupční expert strany Tomáš Průša. Strany by podle návrhu zelených musely mít povinně transparentní účet a hotovostní platby by byly omezeny částkou tisíc eur.

Na jejich financování by dohlížel nezávislý auditor, který by byl vylosován nejstarším členem Sněmovny, vždy na dobu jednoho roku. Sponzorské dary by podle návrhu zelených nesměly podávat právnické osoby s neprůhlednou vlastnickou strukturou. Limit pro členské příspěvky by byl 5 tisíc korun na rok, aby strany nemohly své sponzory skrýt tak, že peníze od nich rozepíší na své členy a vše vykáží jako členské příspěvky.

„Limit volebních nákladů by měl být 75 milionů korun u voleb do Sněmovny, u Senátu 2 miliony korun na jednoho kandidáta,“ popsal Průša. Sankcí za nezákonně přijatý dar by byla pokuta v dvojnásobné výši.

Zelení podle Lišky předloží také nový zákon o lobbingu, který by pro lobbisty znamenal, že by se museli zaregistrovat u ministerstva vnitra a povinně by evidovali a oznamovali své kontakty s politiky. I veřejní funkcionáři by své kontakty s lobbisty museli nahlašovat vnitru, v případě poslanců a senátorů mandátovému a imunitnímu výboru příslušné parlamentní komory.

Zdroj: http://zpravy.idnes.cz/zeleni-pripravili-protikorupcni-zakony-predlozi-je-michalek-pun-/domaci.aspx?c=A130718_130356_domaci_kop

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist