Zelení teroristé ohrožují bezpečnost

Uveřejněno dne 31 července 2013 000 9:42

greenpeace2Organizace Greenpeace žádá prezidenta, aby zavřel jadernou elektrárnu Tricastin. Ta patří mezi pět nejnebezpečnějších ve Francii. Hollande chce snížit podíl jaderné energetiky na vyrobené elektřině ze současných 75 na 50 procent do roku 2025, počítá ale jen s uzavřením elektrárny Fessenheim.

Desítky aktivistů mezinárodní ekologické organizace Greenpeace v pondělí ráno pronikly do jaderné elektrárny Tricastin v jižní Francii. Organizace žádá vládu, aby zastavila podle nich nebezpečný provoz této elektrárny.

Proti aktivistům zasáhla policie a všechny zatkla, uvedl státní podnik pro výrobu a distribuci elektřiny EDF, který elektrárnu provozuje.

Devětadvaceti aktivistům se brzy ráno podařilo vniknout do střeženého objektu a pověsit na budovy elektrárny dva transparenty varující před možnou jadernou katastrofou. Podle úřadů se ale nedostali k citlivým místům elektrárny, jakými jsou především řídící sály.

„Jde o mediální akci, která neohrožuje bezpečnost provozu,“ ujistil mluvčí francouzského ministerstva vnitra Pierre-Henry Brandet. Aktivisté Greenpeace podle něj vnikli do objektu ve třech skupinách, ale policisté měli situaci rychle pod kontrolou a narušitele postupně zatkli. Čeká je přestupkové řízení.

Vláda podle francouzské televizní stanice TF1 oznámila, že hodlá zavést přísnější tresty pro podobné činy, při kterých lidé porušují zákaz vstupu do významných objektů a ohrožují jejich bezpečnost.

„Greenpeace touto akcí žádá prezidenta Françoise Hollanda, aby nechal uzavřít jadernou elektrárnu Tricastin, která patří k pěti nejnebezpečnějším ve Francii,“ uvedl v prohlášení představitel Greenpeace ve Francii Yannick Rousselet.

Přívrženci Greenpeace již v minulosti několikrát pronikli do jaderných elektráren ve Francii i v jiných zemích. Tvrdí, že bezpečnost jaderných elektráren není dostatečná, což místní úřady vždy popírají.

Francie patří k zemím, které nejvíce spoléhají na jadernou energii. Všech jejích 58 reaktorů provozuje státní podnik EDF. Po jaderné pohromě ve Fukušimě francouzský regulační úřad vyzval EDF, aby své elektrárny modernizovala. Podle EDF to bude stát asi deset miliard eur.

Hollande potvrdil svůj záměr snížit podíl jaderné energetiky na vyrobené elektřině v zemi ze současných 75 na 50 procent do roku 2025. Kromě elektrárny Fessenheim ale nepočítá s uzavřením další jaderné elektrárny v době svého pětiletého prezidentského mandátu, který zahájil loni na jaře.

Podívejte se na akci Greenpeace v jaderné elektrárně Tricastin


Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist