Břidlicová energie je explozivní trend

Uveřejněno dne 5 srpna 2013 000 11:49

plynBřidlicový plyn v severní Anglii by mohl uspokojit potřebu plynu Británie na 40 let. Severní Anglie by mohla poskytnout dost břidlicového plyn k uspokojení UK potřeb na déle než čtyři desetiletí, odhalila oficiální zpráva… Vláda řekla, že zpráva Britského geologického přehledu odhaduje, že v horninách pod Lancashire, Yorkshire a v sousedních krajích by mohlo být více než 1 300 bilionů kubických stop (tcf) zachyceného plynu – což je daleko více, než se před tím myslelo. Dosud nikdo ještě neví kolik – pokud nějaký – by šel vytěžit crackingem, kontroverzním procesem vhánění vody, písku a chemikálií do země, aby se uvolnil plyn. Tato zpráva říká, že tato čísla by mohla průmyslu a regulátorům pomoci naplánovat budoucí vrtání tak, aby se „určilo, kolik plynu budou schopni komerčně vyvrtat.“ – Telegraph UK

Dominantní sociální téma: Ropy je nedostatek, tak díkybohu, že jsme objevili břidlicovou ropu – a břidlicový plyn!

Analýza volného trhu: Už jsme psali o náhlém zázraku břidlicové ropy a poukázali jsme, že když tento proces zkoumáte, zjistíte, že byl ve skutečnosti už desítky let k dispozici.

Jak už dlouho poukazujeme, byl Ropný zlom (Peak Oil) prostý hoax vypracovaný technokratickým hnutím, aby ospravedlnil instalaci těch „moudrých králů“, které tak upřednostňoval Platón. Ve skutečnosti byli technokraté nedávno instalováni do Řecka a Itálie, ti se však neudrželi, protože žádná lidská bytost není moudřejší než trh sám. Vlády vždy selžou; trhy to vždy zvládnou.

A stejné je to, když přijde na energii. Už roky jsme argumentovali, že když přijde doba, kdy dodávky energie vypadají z toho či onoho důvodu slabé, tak je trh sám poskytne. Lidská aktivita je mocnou silou.

A teď je tu břidlicová ropa a podle tohoto článku i břidlicový plyn. Bylo to zcela předvídatelné a vyhovuje to naší tezi, že většina těch nedostatků pochází z manipulací a je vytvořena za účelem zisku a kontroly.

Podívejte se jen na projekce břidlicového plynu v Británii:

Kdyby šlo vytěžit jen 10%, tak by to potenciálně uspokojilo britskou poptávku po plynu 3 tcf ročně na více než 40 let. Danny Alexander, hlavní tajemník ministerstva financí, říká, že čísla od BGS „potvrzují obrovský potenciál břidličného plynu pro UK.“

Ministři tímto oznámením spolu se spoustou dalších oznámení o energii, říkají, že jsou „připraveni rozpoutat energetickou revoluci, kterou naše země potřebuje.“ Půjde-li vytěžit 130 tcf, bude to znamenat, že Británie bude mít z frackingu daleko více energie, než až dosud vytěžila z celého britského Severního moře.

Británie podle statistik BP mezi lety 1970 až 2012 vyprodukovala 85,6 tcf plynu. Dlouho očekávaná zpráva BGS naznačuje, že Británie pořád sedí na daleko větším množství břidlicového plynu, než se před tím odhadovalo. Ministr energetiky Michael Fallon řekl, že břidlicový plyn pro UK představuje „nový vzrušující potenciál a může hrát v našem energetickém mixu důležitou roli.“

„Pro průmysl bude dalším krokem stanovit, kolik plynu je technicky a komerčně vytěžitelného,“ dodal. Fracking býval kontroverzní otázkou a je spojován s četnými obavami ekologistů včetně kontaminace zásob podzemní vody, znečištěním vzduchu a se seismickou aktivitou.

Pan Fallon řekl, že fracking se musí dělat v „partnerství s místními lidmi.“ V dnes odhalených vládních plánech na investice do infrastruktur je závazek dát 100 000 liber obcím umístěným u každé sondy (hydraulicky frackované) studny a 1% výnosů z každého produkčního místa. Břidlicový plyn v severní Anglii by mohl uspokojit britskou potřebu plynu na 40 let.

Břidlicový plyn už přetvořil energetickou krajinu Ameriky a oznamuje novou éru levného plynu, který transformoval jeho energetický sektor a tuto zemi přetváří z dovozce na vývozce. Ministři doufají, že břidlicový plyn by mohl mít podobný účinek i v Británii, jelikož severomořské zásoby se tenčí.

V tomto článku i v dalších vidíme ten potenciál k masivní explozi velikosti rezerv ropy a plynu. Otázkou je proč. Jak jsme se vždy zkoušeli dostat pod povrch, vždy jsme nabídli svůj názor, a ten znovu uvádíme i zde.

Architektura nedostatku energie ve 20. století byla konstruována tak, aby vytvořila úzké hrdlo Středního východu. Saúdská Arábie souhlasila s výměnou ropy výhradně na dolary a jako rozhodující producent ovlivnila i zbytek ropného průmyslu.

A to byl i příběh toho, jak se i při absenci podloženosti zlatem stal dolar rezervní měnou. Všechny země musely ve 20. století držet dolary, aby si koupily ropu a US si jich mohly tisknout tolik, kolik chtěly, čímž svým politikům a generálům umožnily největší kdy spatřenou armádu. Dále to umožnilo, aby US vnucovaly svou vůli po celém světě. 20. století byl vskutku čas Pax Americana.

V 21. století ale vypadá globalistická motivace odlišně. Teď mají na mysli rozšířit měny přesahující dolar k bancoru nebo k systému SDR od MMF podporovanému měnovým košem.

Už jsme poukazovali, že v uplynulém desetiletí si BRICS a jejich ekonomiky a měny vedly velice dobře. Evropa a US naopak trpěly.

Svět se „rozkolísal“ a s ním i měny. Pokud budou ropa a plyn dostupné po celém světě, vytvoří to situace, v níž už Saúdská Arábie nebude dále moci vnucovat dolarový rezervní systém.

Zní to v rozporu s intuicí, ale myslíme si, že k tomu dochází. Ty mocné síly za Králem Dolarem si nyní přejí, provést přechod k měnám globálních měnových košů, které budou kontrolovat také oni. Jak dlouho tento přechod potrvá, ani to, jestli se povede či nepovede, zatím není jasné.

Jako se všemi globálními trendy s touto povahou, je třeba, aby je člověk bedlivě zkoumal a dospěl k osobnímu závěru o tom, zda ztroskotají či uspějí. Jedna věc je ale jistá: Ta náhle dostupná ropa a plyn po celém světě má mocný dopad na budoucnost těch ekonomik a měn, o kterých se v současnosti moc nediskutuje.

Závěr: Sledujte tuhle otázku bedlivě a mějte ji vysoce na zřeteli. Je neuvěřitelně důležitá.

Thursday, June 27, 2013

Zdroj

Reakce
  1. 11 roky ago

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist