Bursíkova pátá a šestá strana

Uveřejněno dne 11 září 2013 000 11:53

bursik2Na internetu se objevila webová stránka ctvrtastrana.com, která se snaží vyvolat dojem, že expředseda Strany zelených Martin Bursík zakládá nové politické uskupení. Někdejší ministr životního prostředí však tvrdí, že je to jen provokace.

Webová stránka se snaží vyvolat dojem, že expředseda Strany zelených Martin

Webová stránka se snaží vyvolat dojem, že expředseda Strany zelených Martin Bursík zakládá nové politické uskupení. | foto: Ctvrtastrana.com

„Nemám s tím nic společného. Primitivní provokace s cílem mne poškodit,“ řekl v pondělí iDNES.cz Bursík, který v pátek oznámil, že po letech opouští Stranu zelených.

Na vznik webu upozornila v e-mailu údajná mluvčí nově vznikající strany Kamila Malá.  iDNES.cz se na její telefonní číslo uvedené na stránkách pokusil dovolat, ale neúspěšně. Na fotografii údajné tiskové mluvčí je ve skutečnosti členka irské politické strany Aliance lidí před ziskem (PBPA) Melissa Halpinová, která je v současné době členkou zastupitelstva Dublinu.

Doména ctvrtastrana.com byla zaregistrovaná v neděli krátce před druhou hodinou skrze zahraniční registr domén enom.com se sídlem v Seattlu. Jméno vlastníka domény nelze získat a místo jeho adresy je uveden P.O Box v Panamě.

Web popisuje vizi údajného Bursíkova projektu slovy: „Nestojíme o politické funkce, ale když nám je voliči vnucují, nebráníme se. Hledáme příležitosti, jak prosazovat různé zájmy v politice – a přizpůsobujeme se při tom okolnostem. Nejsme dogmatici, zavrtaní beznadějně do svých zásad a přesvědčení, nýbrž oportunisté.“

Kromě Bursíka se na webu objevila i jméno někdejšího poradce premiéra Miroslava Topolánka Marka Dalíka či bývalého ministra pro místní rozvoj Jiřího Čunka.

„Já nevím o žádné Čtvrté straně ani o žádném mém členství,“ řekl pro iDNES.cz senátor Jiří Čunek, který neví, kdo mohl web založit a nehodlá se tím prý vůbec zabývat. Dále stránka uvádí údajné sympatizanty a podporovatele nové strany, mezi které by se měl řadit ekonom Jan Švejnar, expremiér Miroslav Topolánek či politolog Jan Kubáček, který byl poradcem Věcí veřejných.

Odchod od zelených Bursík zdůvodnil tím, že v poslední době několikrát neúspěšně protestoval proti posunu strany doleva. Podle něj se Strana zelených žene do široké levicové fronty, jejímž architektem je prezident Miloš Zeman. Předsedou Strany zelených byl od září 2005 do června 2009, kdy po neúspěchu strany ve volbách do Evropského parlamentu na post šéfa SZ rezignoval.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist