Nad FVE slunce nezapadá

Uveřejněno dne 23 září 2013 000 13:34

Ačkoliv na našem území může dojít k praktickému využití sluneční energie maximálně tisíc hodin ročně, vyskytují se 4 fovoltaické elektrárny, které vykazují výkony, které odpovídají trojnásobnému svitu. Nad několika tisíci jinými elektrárnami slunce také svítí, i když ve skutečnosti dávno zapadlo.

Zprvu bych asi uvažoval stejně jako pracovník energetického úřadu, který výsledky apriori nepokládal za podvod. Přihlédnu-li však k tomu, z jaké skupiny občanů majitelé velkých fotovoltaických elektráren pocházejí, tak od těchto jedinců lze čekat všechno, jen ne poctivé chování.

Po zjištění závažných nesrovnalostí by mělo následovat důkladné vyšetření a případně exemplární trest. Aby všem dalším filištínům přešla chuť. Chtěl jsi vylumpačit miliony? Tak přijdeš pokutou o desítky milionů. Prostě zamezit tomu, aby se z těchto podvodů stala stejná samozřejmost, jakou jsou úplatky u státních zakázek nebo dotací. Už tak nás tento podvod století přijde po dobu životnosti panelů, přímo či nepřímo, bezmála na bilion, tak ať to není ještě víc.

Říká se, že ve FV „byznysu“ mají být zapojeny špičky napříč politickou duhou. Mimořádný zájem o nápravu lze proto jen těžko čekat. Provinilci nejspíš odlijí pár milionů na podplacení kontrolních orgánů a ty nám pochybné údaje vysvětlí početnějšími erupcemi, chybou v odhadu sluneční energie nebo poruchou kontrolních přístrojů.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist