Rozum se vrací? To to trvalo!

Uveřejněno dne 26 září 2013 000 13:55

Senát v pátek schválil novelu zákona o obnovitelných zdrojích, která omezuje podporu novým solárním elektrárnám. Návrh zákona ukončuje podporu výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů uvedených do provozu od 1. ledna příštího roku. Snižuje i příspěvek na podporu obnovitelných zdrojů, který spotřebitelé platí v ceně elektřiny. Příjemci dotací také budou muset odkrývat své vlastníky.

Návrh zákona o obnovitelných zdrojích má ukončit podporu výroby elektřiny například v solárních elektrárnách, které budou uvedeny do provozu až od 1. ledna příštího roku. Účelem je omezit dopady podpory obnovitelných zdrojů na spotřebitele i na státní rozpočet. V letošním roce jde na tuto podporu kolem 45 miliard korun, z toho téměř 12 miliard jde ze státního rozpočtu.

Návrh zákona obsahuje přechodné období, které se vztahuje na ty, kteří ke dni účinnosti zákona budou mít stavební povolení i autorizaci a podaří se jim jejich elektrárny uvést do provozu do konce roku 2015. Pak se na ně bude vztahovat podpora podle dosavadního znění zákona. Ukončení podpory se netýká vodních elektráren s nejvyšším instalovaným výkonem do deseti megawattů.

Opatření se nelíbí zástupcům solárních elektráren. Poukazovali na možnost sporů a arbitráží, které kvůli tomu státu hrozí. Návrh by měl podle nich přezkoumat Ústavní soud.

Pro návrh hlasovalo 56 přítomných senátorů napříč stranami. Proti byl jen Libor Michálek z Klubu pro obnovu demokracie.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist