VILIAM BUCHERT: Zrůdnost podpory obnovitelných zdrojů je téma desetiletí. Pravice cudně krouží kolem

Uveřejněno dne 30 září 2013 000 13:52

Existuje současné téma, které se negativně dotýká života všech občanů a oslabuje postavení mnoha podniků. Přestože o něm všichni hovoří, ani pravicové strany se ho v předvolebním boji nijak výrazně nechytily. Proč? Nelogická podpora obnovitelných zdrojů energie, především těch solárních, je přitom věc, která by se v České republice měla řešit, a není to téma levicové.

Nejde přitom jenom o desítky miliard korun, které jdou každý rok z kapes malých i velkých odběratelů elektřiny na podporu obnovitelných zdrojů. Jde o to, že dodnes nevíme, kam státní dotace putují a kdo je vlastně majitelem některých solárních elektráren. Téměř se nehovoří o nákladech a nepřímých škodách, které tento nesystémový rádoby ekologický postup napáchal v celé energetické soustavě. Jde také o to, že kvůli zdražující se elektřině se následně zvedají ceny potravin, dopravy a dalších věcí, které souvisí se životem každého občana. Navíc to snižuje konkurenceschopnost země.

O problému už otevřeně hovoří i ředitelé největších evropských podniků dodávajících elektrickou energii (ač i ti jsou přitom součástí problému), kteří se sešli 10. září ve francouzském Štrasburku, kde zaznělo: „Musíme omezit tempo, jakým Evropa instaluje větrné parky a solární panely. V tuto chvíli je to neudržitelné“.

Bylo by to proto dobré téma do voleb, které by mohlo zasáhnout každého. Ale když vidíme a posloucháme, s čím i pravicové strany do bitvy o Poslaneckou sněmovnu jdou, zaznamenáváme jen cudné obcházení horké kaše. Proč? Že by převážily zájmy, o kterých raději ani nemáme slyšet? Přitom podpora obnovitelných zdrojů je v současném stavu naprostá zrůdnost.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist