Ekoteroristi dostali po čuni

Uveřejněno dne 3 října 2013 000 13:22

Výstražnou střelbou zastavili ruští pohraničníci akci členů hnutí Greenpeace v Pečorském moři. Ekologičtí aktivisté se pokusili proniknout na ropnou plošinu Prirazlomnaja. „Ruská pohraniční vojska byla nucena použít automaty AK-47, aby zabránila nezákonné akci,“ oznámila Federální bezpečnostní služba. Pohraničníci zadrželi dva aktivisty Greenpeace na plošině, kam dopluli na rychlých člunech, a teď je vyslýchají na palubě lodi Ladoga.

Ruská děla pak ve čtyřech salvách výstražně zaútočila také na loď Arctic Sunrise, jejíž kapitán nereagoval na výzvy k zastavení plavidla.

Loď Greenpeace plující pod nizozemskou vlajkou se nacházela v ruských pobřežních vodách a podle ruských pohraničníků nešlo o první incident. Hnutí Greenpeace podobnými akcemi protestuje proti těžbě ropy v arktické oblasti.

„Gazprom je známý pro velmi chabé bezpečnostní standardy a byli jsme svědky toho, jak těžbu na Aljašce loni zpackala společnost Shell. Teď se tyto lehkomyslné firmy spojily a je jen otázkou času, kdy se stane nějaká havárie,“ upozorňuje členka Greenpeace Faiza Oulahsen.

Jedna ze zadržených aktivistů, Finka Sini Saarelová, se pokusila dostat na plošinu už podruhé. Vloni dokonce s viceprezidentem Greenpeace zastavili na pět přípravné práce na plošině, která má začít fungovat příští měsíc.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist