Podobně jako ‚pauza‘ v povrchových teplotách země pokračuje i ‚propad‘ sluneční aktivity

Uveřejněno dne 15 října 2013 000 14:30

Středisko předpovědí kosmického počasí NOAA aktualizovalo svou sestavu měsíčních grafů a začíná být ještě jasnější, že jsme už přešli slunečním maximem a že sluneční maximum bylo chabé. „Ten propad“ pokračuje ne jen v aktivitě slunečních skvrn, ale i v dalších ukazatelích. A Dr. David Hathaway už údajně srovnal svou vlastní příliš vysokou předpověď slunce s místním expertem WUWT Dr. Leif Svalgaardem. Samozřejmě, že v tomto okamžiku si nejsem jist, že „předpověď“ je u Hathawayovy aktualizace tím správným slovem.

Počet slunečních skvrn SSN zůstává nízký:

Všimněte si odlišnosti mezi modelovou predikcí červeně a skutečnými hodnotami.

I rádiový tok na 10,7 cm zůstává v poklesu:

I geomagnetický index Ap zůstává nízký, beze změny a poukazuje na jen vlažné sluneční magnetické dynamo. Máme teď už dost přes 6 let (a skoro už sedm) nižšího Ap indexu, než byl očekáván.

referenční stránky sluneční aktivity WUWT je tu Dr. Leif Svalgaardem zakreslené srovnání současného cyklu 24 s nedávnými slunečními cykly. Predikce je taková, že sluneční maximu, co se týče počtu slunečních skvrn, vyvrcholí koncem roku 2013 či počátkem 2014:

I geomagnetický index Ap zůstává nízký, beze změny a poukazuje na jen vlažné sluneční magnetické dynamo. Máme teď už dost přes 6 let (a skoro už sedm) nižšího Ap indexu, než byl očekáván.

Obrázek od Dr. Leif Svalgaarda

Z dalších zpráv Dr. David Hathaway aktualizoval 5.9.2013 svou stránku predikcí a naznačuje, že ke slunečnímu maximu možná už došlo. Říká:

Současná předpověď Cyklu slunečních skvrn 24 poskytuje vyhlazené počty slunečních skvrn na maximu 66 v létě 2013. Vyhlazené počty slunečních skvrn už dosáhly 67 (v únoru 2012) v důsledku silného vrcholu koncem roku 2011, takže oficiální maximum bude přinejmenším takto vysoké. Vyhlazený počet slunečních skvrn už přinejmenším čtyři měsíce stagnoval. Máme už za sebou přes čtyři roky Cyklu 24. Současné předpovídané a sledované hodnoty z něj činí nejslabší cyklus slunečních skvrn od Cyklu 14, který měl maximum 64,2 v únoru 1906.

Můžete se podívat na toto video, které ukazuje 5 let predikcí cyklu 24 od Hathawaye, jak se od roku 2005 do roku 2010 smršťovaly. Predikce slunečního cyklu 24 byly tehdy vyšší a překračovaly v počtu skvrn SSN maximu z cyklu 23.

 

Predikce Dr. Svalgaarda z roku 2005 (spolu s Lundem) byla pro sluneční cyklus 24 na SSN 75, což bylo v naprostém rozporu s konsensem predikcí cyklu 24 z té doby. Vypadá to jako, že toho by nemohlo být nikdy dosaženo. Z jeho tehdejší instruktáže:

Co se týče predikce tohoto cyklu, roční modulace jako takové nejsou tak moc důležité. Co je důležité, je to, že modulace vypadají, že vytváří stabilní a dobře definovaná polární pole. Hypotéza prekurzoru polárního pole předpovídá, že axiální dipolární pole funguje jako semínko následujícího cyklu, a že existují vztahy mezi silou dipólu a mohutností (Rmax) následujícího cyklu.

Levý panel ukazuje 30-denní střední hodnoty síly axiálního dipólu D=(N-S) rozložené po 10 dnech zvláště pro každý ze tří intervalů před minimem u předchozích cyklů 22 (červeně), 23 (zeleně) a 24 (modře) jako funkci času v rámci roku. Ty dipóly vypadají v každém intervalu stabilně (s typickou variabilitou ±10%). Pro cykly 22 a 23 (a odpovídá to i 21) je poměr Rmax/D asi 0,63. Za předpokladu, že stejný poměr bude zachován i u cyklu 24 pak vychází Rmax24 na 75, což odpovídá průměrům v cyklech 12, 14 a 16 před zhruba 100 lety (pravý panel).

Source: http://www.leif.org/research/Cycle%2024%20Prediction%20Lund.pdf

Žijeme v zajímavých časech.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist