Pachauriho cirkus

Uveřejněno dne 15 října 2013 000 14:33

Na řečnickém výkonu předsedy Mezivládního panelu pro klimatickou změnu (IPCC) Rajendra Pachauriho je třeba ocenit, že při páteční prezentaci propagační akce pro své obchodní podnikání se dokázal nesmát. Se zcela vážnou tváří oznámil světu, že hladina světového vodstva stoupne téměř o metr a teplota stoupne o šest stupňů, to vše do konce století. V roce 2100 zde nezbude mnoho pamětníků schopných nakopat alarmisty typu Rajendra Pachauriho a prognóza z roku 2013 bude někde citována jako kuriozita ze začátku století, aniž by si jí kdo valně všímal.

Mezivládní manel IPCC se stačil za svou existenci zprofanovat coby těleso sloužící k propagaci ideologického alarmismu, který ovšem není jen tak nějakým samoúčelným duchovním krasobruslením. Nese závažné důsledky. Vytváří tlak na veřejné mínění a z toho pak těží chytráci, kteří kupříkladu v České republice prosadí nestydaté dotace na technicky nesmyslnou fotovoltaickou elektrickou síť. Prostřednictvím evropských orgánů zase způsobí technicky i ekonomicky neopodstatněnou podporu mísení biopaliv do benzínu, bez ohledu na ekologické i ekonomické devastační důsledky.

Celý ten Pachauriho podnik ztratil mnoho na svém kreditu poté, co se prokázalo falšování dat, a poté, kdy byly zveřejněny výsledky měření prokazující, že se za posledních patnáct let průměrná teplota nezvyšuje. Pachauriho cirkus tedy musel vystoupit s parádním číslem: nejdřív se uvaříme a pak se utopíme. Principál počítá s tím, že média ráda a ochotně zveřejňující dramatické informace i pseudoinformace. Oceány o metr nahoru, to je, panečku, něco!

Možná, že by bylo dobré zvolit jinou notu: Pachauri a jeho IPCC je spolek podvodníků balamutící veřejnost. Není to snad špatný námět pro titulek na první straně novin? Navíc je to tvrzení pravdivé.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist