Úspěch ekologické politiky: první biotraktor

Uveřejněno dne 17 října 2013 000 13:24

Vývojáři ze švábského Gammertingenu uštědřili další těžkou ránu protiekologickým štváčům: ve čtvrtek 3. října na louce za městečkem veřejnosti představili první biotraktor. Veškeré vývojové náklady revolučního vozidla byly hrazeny z fondu rozvoje biologických věd.

IMGA0456a.jpg

Ano, taková je odpověď Švábů všem pomlouvačům a posměváčkům, kritizujícím pokrokové ekologické myšlení a miliardy vynakládané na dotační programy k podpoře biovýzkumu. Nikoli posměchu a zpátečnictví, nýbrž nového myšlení a vlastních příkladů je nám třeba.

Pravda, biotraktor má ještě některé drobné konstrukční biomouchy – zbývá vyřešit například základní biorám, biomotor na biopaliva, biopřevodovku s biologickou olejovou náplní, pomocné biopohony, biořízení s posilovačem, zavěšení biokol a podobně. Bude také nutné zvládnout otázky trvanlivosti biopneumatik, nebo splnit přísné ekologické, ergonomické a bezpečnostní normy (právě požadavky těchto norem byly důvodem, proč při prezentaci biotraktoru za jeho biovolantem seděla ověřovací figurína, tzv. „biooskar“, a ne některý z tvůrců). Také zatím není zcela zřejmé, jak se nový biotraktor vypořádá s prvním deštěm a vlhkostí ovzduší. O tom všem ale švábští vývojáři dobře vědí a jsou připraveni vypořádat se s dětskými nemocemi smělého projektu, které by se mohly objevit běhěm náročného zkušebního provozu.

Přes tato všechna úskalí nám ale gammertingenští jasně ukázali, kam směřují současné ekologické programy a jak hmatatelné jsou výsledky ekologické dotační strategie.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist