Podívejte se, kolik platíte Andreji Babišovi ze svého. Jde o miliardy

Uveřejněno dne 21 října 2013 000 13:18

Je hlavním záměrem Babiše v politice udržet zisky z povinného přimíchávání biopaliv? Svobodní jsou jediná strana na české politické scéně, která má v programu zrušení přimíchávání biopaliva do nafty i benzínu. Toto nařízení nemá žádné ekonomické ani ekologické opodstatnění, pouze zdražuje českým spotřebitelům cenu pohonných hmot a přináší nezasloužené zisky producentům a zpracovatelům biopaliv. Čeští motoristé zaplatili při tankování za biopaliva v roce 2011 2,8 miliard korun navíc.

Průměrný motorista jezdící na naftu vydal v minulém roce podle výpočtu serveru kverulant.org za biopaliva navíc přibližně 500 Kč. Agrofert má díky povinnému přimíchávání biopaliva do benzínu obrovské zisky, které je těžké přesně odhadnout. Podle ředitele divize pohonných hmot a biopaliv společnosti Agrofert Martina Kubů by nový plán Evropské komise na omezení použití biopaliv z plánovaných deseti na šest procent snížil tržby českých producentů biopaliv o šest miliard korun ročně.

Z těchto informací Agrofertu se dá vyvodit, že celkové současné tržby výrobců biopaliv v ČR dosahují 9 miliard korun ročně. Zisky Agrofertu z biopaliv určitě dosahují výše stovek miliónů korun. To je dost na to, aby se Babišovi vyplatilo investovat několik desítek miliónů do vybudování vlastní politické strany.

Jak by se přesně dotklo zrušení přimíchávní biopaliv Agrofertu, jsem se snažil zjistit na veřejné debatě politického hnutí ANO 4. 10. 2013 ve Slovanském domě. Na otázku mi Babiš neodpověděl. Český lobbista Pavel Telička a další bývalý kariérní komunista pracující pro Babišovo ANO, mi na debatě slíbil osobní schůzku druhý den. Tu po telefonu zrušil s tím, že se se mnou může sejít nejdříve 24. 10. 2013, tedy den před volbami. Proč asi?

To, že Babiš má značný osobní ekonomický zájem na přimíchávání biopaliv, je zřejmé z toho, že se mu v roce 2010 podařilo prolobbovat navýšení podílu bioložky v palivech ze 4,1 procenta na 6 procent. Babiš tehdy bezostyšně pro média uvedl: „Ano, lobboval jsem za biopaliva. Volal jsem třeba některým poslancům. Nebojím se říkat své názory nahlas.“

Babišovi se podařilo dokázat, že se Poslanecká sněmovna sešla výjimečně poslední den svého mandátu 27. 5. 2010 a přehlasovala veto prezidenta republiky poměrem 125 proti 22. Návrh podpořili téměř všichni poslanci ČSSD, KSČM, KDU-ČSL, Strany zelených a také polovina přítomných poslanců ODS. Před poslaneckou sněmovnou tehdy protestovala Strana svobodných občanů. Pan Babiš se dokonce obtěžoval a pozval předsedu Svobodných Petra Macha na oběd, aby mu vysvětlil, že dokud budou mít Svobodní v programu zrušení biopaliv, nemohou nikdy čekat, že získají od byznysu finanční podporu.

Kromě toho, že Babišovy firmy značně vydělávají na biopalivech, je také Agrofert největším příjemcem zemědělských dotací v České republice. Ročně dostanou jeho firmy ze státního rozpočtu prostřednictvím EU více jak 3 miliard korun. A není mu ani trapné, jako druhému nejbohatšímu Čechovi, si zažádat o 50miliónovou dotaci z EU na stavbu soukromého ranče.

Andrej Babiš s oblibou říká, že české politické prostředí je jako podobné filmovému Matrixu. Česká republika je skutečně jeden velký dotační Matrix, v kterém ti nejbohatší okrádají prostřednictvím daní a regulací ty nejchudší. Agent Babiš (Bureš) lidi od matrixu rozhodně odpojovat nebude.

Vít (Morfeus) Jedlička

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist