Ledním medvědům se daří výborně!

Uveřejněno dne 22 října 2013 000 13:08

Populace ledních medvědů se stabilizovala a pravděpodobně se zvyšuje. Děje se tak navzdory předpovědím, že dojde ke snížení jejich počtu o 70 % do roku 2050. Jeden z obyvatelů aljašské vesnice říká: „Letošní rok byl pro lední medvědy skvělý.“

Od Arktického oceánu vane ostrý vítr, ale lední medvědice a její dvě mláďata, kteří jsou ode mě vzdáleni pouhých 15 metrů, jsou ve svém živlu.

Bez ohledu na teplotu, jež se nalézá pod bodem mrazu, sleduji fascinovaně více než hodinu z lodi u pobřeží, jak čtyři měsíce stará medvědí dvojčata skotačí ve sněhu.

Lední medvědi byli po celou řadu let používáni jako názorný příklad pro globální oteplování – běžně se hovořilo o tom, že jsou, kvůli tajícím ledovcům a stoupajícím teplotám moří, ohroženi vyhubením.

Když byli lední medvědi umístěni v roce 2008 na US seznam ohrožených druhů, byli skutečně prvním druhem, jenž byl registrován čistě z toho důvodu, že mu údajně hrozilo vyhynutí díky hrozbě globálního oteplování.

Jeden z prominentních vědců prohlásil, že se jejich počty sníží do roku 2050 o 70 % a zastánci globálního oteplování – včetně Ala Gorea a Sira Davida Attenborougha – užívali emotivních obrazů, kterými chtěli upozornit na jejich „zánik.“

Nicméně je zde jeden malý problém. Populace ledních medvědů na celém světě je nyní stabilní, pokud dokonce neroste.

Ze zprávy sestavené v letošním roce, která se zabývala kanadskými ledními medvědy a byla vypracována akademiky z Lakeheadské univerzity v Ontariu, vyplývá, že pouze jediná z 13 oblastí vykazuje klesající počet ledních medvědů. Ve skutečnosti došlo v některých oblastech k trvalému nárůstu jejich počtu.

V oblasti Fox Basin, která se nachází na polárním kruhu v Arktidě, ukazují letecké průzkumy, že počty ledních medvědů narostly z 2.200 z roku 1994 na 2.580 v roce 2010 a v zátoce West Hudson se jejich počet zvýšil z 935 z roku 2004 na 1.013 v roce 2011.

Nyní byla publikována nová zpráva Mezivládního panelu pro klimatickou změnu (IPCC), v níž se tvrdí, že globální oteplování je skutečné, nicméně situace není v některých oblastech tak špatná, jak bylo předpokládáno v minulé zprávě IPCC, v roce 2007.

Minulý týden jsem navšívila Kaktovik na Aljašce – jedná se o inupiatskou vesnici na Baxterově ostrově, v níž žije 239 statečných duší na pokraji Arktidy. Tato vesnice se nyní stala nepravděpodobným místem pro ekonomický boom díky nárůstu počtu ledních medvědů.

Administrátorka vesnice, Tori Sims (26), jen zářila, když mi hlásila: „Toto byl pro medvědy skvělý rok. Jsou vykrmení, spokojení a zdraví. Zažíváme tu turistický boom, jenž nám obstarává potřebný příjem a pomáhá nám pokračovat v našem tradičním životním stylu, který máme tak rádi.

Žiji tu celý svůj život a každým rokem je zde více medvědů. Když čtu báchorky o tom, jak jsou lední medvědi díky globálnímu oteplování na pokraji vyhynutí a poté se podívám z okna, musím se smát.“

Po celá desetiletí decimoval rozsáhlý lov populaci ledních medvědů ve velkém rozsahu. V roce 1973 byl zaveden globální zákaz jejich lovu.

V 60. letech ruská vědkyně Savva Uspenskii odhadla, že globální populace ledních medvědů činí jen něco kolem 5000-8000 kusů.

Nicméně v dnešní době, dokonce i Konvence pro mezinárodní obchod s ohroženými druhy WWF odhaduje, že v Kanadě, v Grónsku, na severních pobřežích Ruska, na ostrovech u pobřeží Norska a na severozápadním pobřeží Aljašky, žije 20.000-25.000 ledních medvědů.

V Kaktiviku se počty ledních medvědů zahrnují do subpopulace jižního Beaufortského moře a poslední studie americké organizace Fish and Wildlife Service z roku 2006 hlásí, že za uplynulých pět let se počty v této oblasti snížily z 1.842 na 1.525 kusů.

Připravuje se ale nová studie, která by měla vyjít na počátku roku 2014.

Nicméně Barterův ostrov vykazuje daleko pozitivnější vývoj událostí: oficiální počty fluktuovaly nejprve z 51 medvědů v roce 2002, kdy se začalo se sčítáním, na žalostných 18 v roce 2010.

Avšak v loňském roce zaznamenala agentura US Fish and Wildlife rekordní počet 80 medvědů, jenž se v letošním roce opět snížil na 58, i když se místní obyvatelé domnívají že skutečný počet musí být vyšší.

Carla Sims Kayotuk, která vede „nanook patrol“, hlídku, jejímž úkolem je držet lední medvědy mimo území vesnice, říká: „Medvědi přicházejí a odcházejí. Jsou známí tím, že se přemisťují na velké vzdálenosti.

Úřady tvrdí, že jich je tu 58, ale to jsou jen ti, kteří byli napočítání tady, v Kaktoviku. Monitorovali rovněž širší oblast kolem vesnice a napočítali jich 91.

Včera jsem se byla podívat mimo město a napočítala jsem tam dalších 20 medvědů navíc. Lidé zde se domnívají, že je tu víc medvědů, než kdy dřív.“

Někteří s tímto tvrzením ale nesouhlasí a domnívají se, že, i když se zdá, že Kaktovik má nyní velké množství medvědů, to ještě samo o sobě neznamená, že se jedná o zdravou populaci v širším měřítku. Průvodce Bruce Inglangasuk tvrdí: „Každý idiot přece musí vidět, že nás tady změna klimatu ohrožuje. Led není tam, kde by měl být.“

Dr. Susan Crockfordová, evoluční bioložka a expertka na lední medvědy, byla kritizována jako „popíračka klimatické změny“, když v letošním roce publikovala vědeckou zprávu, která se nazývá Deset dobrých důvodů, proč se nemusíme strachovat o lední medvědy.

Expert na populační předpověď Dr. Scott Armstrong s touto zprávou souhlasí: „Rozhodnutí amerického senátu z roku 2008, aby byli lední medvědi přidáni na listinu ohrožných druhů kvůli globálnímu oteplování, bylo založené na chybných informacích.

Pravdou je, že je téměř nemožné dopracovat se k přesným počtům ledních medvědů – nezůstávají na jednom území.“

Vidět lední medvědy v divoké přírodě je skutečné privilegium – nicméně, možná s povděkem lze konstatovat, že se již nejedná, jak jsme se původně domnívali na základě toho, co nám bylo řečeno, o zcela mimořádnou podívanou.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist