Zklidněním dopravy k silnicím pro vyvolené!

Uveřejněno dne 22 října 2013 000 13:16

Pomalu se nám vybarvuje skutečný účel toho dopravního zklidňování, rozumějme likvidace dopravy. Ono to totiž není tak, že by do zklidněných, pardon, uzavřených oblastí nesměla žádná auta, ona tam nesmí jen auta obyčejného plebsu. Vozidla „s povolením magistrátu“ tam většinou normálně smějí a toho se samozřejmě dá využít.

Tento přístup prezentoval včera primátor města Prahy Hudeček (TOP09), který sice obhajoval uzavření dolní části Václavského náměstí, ale včera se tamtéž nechal dopravit – jak jinak než autem. Účastnil se této akce.

Na svém webu uvádí Hudeček:

Ačkoliv má veřejný prostor primárně sloužit obyvatelům, v Praze je výrazně uzurpován automobilovou dopravou a podřizován komerčním zájmům, aniž by byl znám názor rezidentů, kterých se ale veškeré změny v území přímo dotýkají.

Nicméně nechat se přivézt služebním vozidlem do míst, kam nejen že běžný občan nesmí vjet, ale dokonce dostane pokutu os policistů a strážníků hlídkujících tam v režimu 24/7, mu závadné nepřipadlo a veřejný prostor uzurpovaný auty musel na chvíli stranou. Hudečkovo heslo „Praha pro lidi“ tak začíná konečně nabývat konkrétní podoby, dalo by se lehce upravit na „Praha pro naše lidi“.

 
 
Jinými slovy, z pozice nejvyššího městského (za běžných okolností) voleného představitele se velmi snadno podporují další zákazy a omezení, když se vás samotného netýkají. Mimochodem  zaznamenejte také tmavé fólie na předních sklech Superbu. To by taky běžnému občanu neprošlo. Přemýšlel jsem o tom, co je skutečným důvodem k tomu, že ten člověk tak okázale ignoruje zákazy, omezování a represi, kterou sám spoluzavedl a podporuje. Zda je tak pitomý, nebo se prostě sžil s tím, že na něj se určité věci nevztahují, protože je politik.

Kromě toho, že Hudeček názorně demonstroval svoji bohorovnost, připravil se také u „unikátní zážitek“ ze zklidněného veřejného prostoru, který je nyní bez aut a tím přímo vyzývá k relaxaci, street performance, odpočinku a spontánnímu tanci. Ve skutečnosti to tam ovšem vypadá zchátrale, mrtvě a opuštěně jako v Rumunsku na konci éry Nikolaie Ceausescu.

Tolik tedy zklidňování dopravy v podání primátora Hudečka.

V článku „Cykloaktivismus mimo krabici“ jsem uvedl hypotézu, že celé toto zklidňování není nic jiného nežli kamufláž pro skryté budování vyhrazené infrastruktury pro VIP, podobně jako ruské „rezervnyje poloosy“ z 80. let, speciální dopravní infrastruktura určená pro stranickou věrchušku a jejich čajky a volhy. Tehdy jsem to uvedl trochu jak fantazii, out-of-the box thinking, tedy úvahu postavenou mimo známé souvislosti. Nicméně pár týdnů uteklo a ukazuje se, že úvaha nebyla mimo krabici, ale je docela slušně uvnitř krabice.

Smetanovo nábřeží, o jehož uzavření Hudeček také spoluusiluje, bude prvotřídní ZiL lane pro úředníky MHMP a pracovníky centrálních orgánů. Je k tomu takříkajíc geograficky předurčena. Vystavíme si soudruzi povolenky a budeme mít privátní kousek Prahy jen pro sebe. Aktivistům užitečným idiotům  poděkujeme za jejich iniciativu, přiklepneme nějaké ty granty a dotace a přimhouříme oko, pokud půjde o zašantročené veřejné sbírky.

Jo, jo, tohle jsou TOP09 aparátčíci a prominenti jako za starých časů. Ti vám tu Prahu vyladí. Uvažte to při nadcházejících volbách.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist