Plán větrníků na Plzeňsku vyvolal odpor, lidé podepisují petici

Uveřejněno dne 13 listopadu 2013 000 14:50

Přes 1000 lidí podepsalo za necelý měsíc petici proti záměru německé firmy Ostwind, která chce ve Střížovicích na Plzeňsku postavit osm až dvousetmetrových větrných elektráren. Lidem vadí blízkost stožárů, znehodnocení krajiny i jejich nemovitostí. Odpůrci stavby upozornili na možný střet zájmů zastupitelů Střížovic, kteří mají na zájmové ploše investora pozemky. V případě velkého odporu vyhlásí starosta Střížovic referendum.

Kvůli investici za miliardu korun investor do měsíce předloží krajskému úřadu dokumentaci EIA. Posudek vlivu stavby na životní prostředí by měl být schválen příští rok. Obec zařadila plochu pro větrníky do návrhu územního plánu a nyní čeká na jeho schválení městským úřadem Blovice. Starosta Jiří Fejfar je ochotný vypsat v případě odporu referendum. „Může se stát, že nám úřady elektrárny z územního plánu vyloučí,“ uvedl.

Lidem se nelíbí, že první větrník má být 1000 metrů od první budovy v Nebílovech a 890 metrů od domků ve Střížovicích. Podle občanského sdružení Ametyst to poškodí krajinu; vrtule budou vidět na desítky kilometrů.

Obci by větrníky přinesly jednorázově šest milionů korun a po dobu 25 let další až milion ročně. Za to by opravila silnice, kanalizaci a vodovod. Záměr předchozího investora, od něhož Ostwind projekt převzal, schválila obec na veřejném zasedání v únoru 2006.

„Překvapilo nás, že odpor občanů je opravdu velký. Podpisy budeme shánět tak do konce listopadu, pak je předáme kraji, stavebním úřadům Blovice a Přeštice a obci,“ řekla za iniciátory petice Eva Chvojková z Nebílov, podle níž se nyní zakládá další sdružení ve Střížovicích.

Investor podle českého jednatele Martina Vojáčka navrhl v dokončené dokumentaci EIA variantní řešení s méně větrníky nebo snížení jejich výšky. Podle názoru pracovníků krajského odboru životního prostředí jde o renomovanou firmu, která by zřejmě v případě silného tlaku veřejnosti od svého záměru ustoupila.

„Vadí nám také, jak nedemokraticky se o záměru rozhoduje. Zastupitelstvo Střížovic to neřeklo okolním obcím ani svým obyvatelům,“ řekla Chvojková. Tři současní zastupitelé podle ní mají na zájmové ploše pozemky. „Jsou ve střetu zájmů, neměli by o projektu hlasovat,“ řekla. Podle Vojáčka i Fejfara jsou ale jedni ze 70 majitelů malých ploch, které tam vlastnili už jejich předkové. „To by se muselo říct, že je ve střetu zájmu půlka obce, jež tam pozemky má. Nikoho nezvýhodňujeme, všichni mají stejné smlouvy. Nevyplácíme peníze dopředu a nebráníme se smlouvě s nikým,“ řekl Vojáček. Ostwind už podepsal smlouvy o budoucím pronájmu asi s polovinou vlastníků.

„Pozemky zastupitelů jsou takové nudle a nejsou rozhodující. Navíc na nich elektrárna vůbec nemusí stát,“ uvedl Fejfar. Odmítl, že by zastupitelé měli spekulativní úmysly. „Když jsme hlasovali pro původní záměr, tak jsme vůbec nevěděli, kde se má stavět,“ uvedl.

Možnost referenda navrhne starosta už na čtvrtečním setkání s místními, které je neveřejné. Referendum by se konalo poté, co blovický stavební úřad schválí konečnou podobu územního plánu.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist