USA soudí militantní ekoložku. Jsem sériová žhářka, přiznala

Uveřejněno dne 20 listopadu 2013 000 11:04

LOS ANGELES – K sériovému žhářství se přiznala Kanaďanka Jeanette Rubinová, členka radikální ekologické organizace The Family (Rodina), která v letech 1996 až 2001 založila v USA nejméně 20 požárů se škodou kolem 40 milionů dolarů (750 milionů korun). Oznámila to v pátek americká televizní stanice NBC News. Čtyřicetileté Rubinové hrozí až 7,5 roku vězení, verdikt má padnout v lednu.

Příslušníci skupiny, kterou soud v oregonském Portlandu označil za teroristickou, operovali hlavně na západním pobřeží USA. K účasti na žhářských výpravách se podle soudu hlásili bývalí stoupenci hnutí hippies, anarchisté a často i řadoví kriminálníci. Poměrně vysoké procento členů Rodiny mělo vysokoškolský diplom.

Svými akcemi chtěli militantní ekologové odradit investory od budování horských rekreačních středisek, lyžařských areálů a hotelových kapacit ve státech Kalifornie, Colorado, Oregon, Washington a Wyoming. Řada takových objektů v důsledku žhářských útoků lehla popelem. Většina byla ale pojištěna, a tak na jejich místě vyrostly nové, často ještě rozlehlejší objekty.
Podle amerických vyšetřovatelů patřila Rodina mezi trojici nejnebezpečnějších skupin, které se uvnitř radikálního ekologického hnutí v USA vytvořily. Dalšími dvěma jsou americké odbočky mezinárodních gerilových organizací Animal Liberation Front (Fronta za osvobození zvířat) a Earth Liberation Front (Fronta za osvobození Země).

Rubinová se řadu let skrývala v Kanadě, dopadena byla loni v listopadu po překročení kanadsko-americké hranice. Před vyšším trestem ji podle NBC News ochrání dohoda se soudem, jejíž součástí je i slib zadržené ženy, že udá ostatní členy skupiny.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist