1. leden 2029: Protitemelínská energetická apokalypsa?

Uveřejněno dne 28 listopadu 2013 000 12:47

To datum jsem zvolil záměrně, i když ta apokalypsa může samozřejmě nastat kdykoli. Padesát let předtím, v noci na 1.1.1979 totiž u nás došlo k legendárnímu poklesu teploty. Moje a starší generace jistě vzpomíná s nostalgií na to, jaký to byl tehdy průser.


Vlna chladu šla na Silvestra 1978 od severu k jihu a nás, na chalupě v Jizerských horách zasáhla časně odpoledne. Pili jsme kávu u okna chalupy a okolo chalupy se najednou valily jakési, ehm, ehm, chuchvalce mlhy.

A když jsme vyšli ven vidíme, že místo plus čtyř je na teploměru mínus čtyři a když jsem odpoledne jel se sáňkami do asi kilometr vzdálené hospody pro pivo a limonády a na zpáteční cestě mi ty limonády u hrdla láhve zmrzly. A tak místo chlazení jsme je rozmrazovali na kamnech.

Průběh večera byl, jak se na Silvestra sluší, bujarý a když jsme se ráno dopoledne probudili, bylo na teploměru -27°C. A náš odjezd tomu tedy přesně odpovídal. Tři škodovky nechtěly chytnout a musel nás roztahovat Wartburg švagra.(nemá olejovou náplň). Ale byli jsme jedni z mála, kteří dorazili z hor kompletní do Prahy.

A nastala energetická apokalypsa. Byl absolutní nedostatek elektrického výkonu. Co to znamená? Znamená to, že je nám platná, jak mrtvému zimník, elektrická energie, kterou do sítě dostaneme v poledne, když ji potřebujeme již ráno.

A tak se měnila pracovní doba úřadů, nejezdily lyžařské vleky a podobně. Prostě k totálnímu zhroucení mělo hospodářství jen krůček a to je třeba podotknout, že tehdejší závislost na elektrické energii byl podstatně menší než nyní, kdy se bez ní skutečně „ani neuprdneme“.

Považuji proto za nejen škodlivé, ale přímo nebezpečné, články jako tento Milana Šimoníka: Temelínské bludy…

Bludy totiž hlásá ten, kdo se domnívá, že malé pružné zdroje mohou nahradit velký stabilní zdroj jako je Temelín II: Nic není vzdálenějšího pravdě. OZE, neboli obnovitelné zdroje energie, jsou jako bleší cirkus, ve kterém si každá blecha skáče tak, jak se jí to hodí. Jak svítí slunce a jak fouká vítr.

A žádný cirkusový krotitel není schopen tyto blechy donutit skákat tehdy, když to energetická síť potřebuje a donutit je být v klidu, když ty jejich skoky nepotřebuje. Fotovoltaika rve v jasných letních slunečních dnech do sítě energii, která vůbec není potřeba, ale v mrazech a mlze, kdyby každý MW energie byl dobrý, spí zimním spánkem.

A to samé fofrníky, tedy větrníky. Snad v pobřežních šelfech, ale ty ani náhodou nemáme. Pan Šimoník se, předstírajíc údiv, podivuje takto: „“Jde především o pojistku,” odpovídá mluvčí ČEZ Ladislav Kříž na názor, že výkon nových bloků Temelína za 200 až 300 miliard korun nebude kvůli přebytkům potřeba.“

Ano. A přesně o to jde, Aby nám magoři, tak podobní různým ideologům multikulturalismu, antidiskriminace, homosexualismu a jiným „modernostem“ nezablokovali cestu k bezpečné energii z Temelína.

A pokud Němci opravdu uskuteční ten svůj bláznivý přechod na OZE, tak každou naši GWh z Temelína budou vyvažovat zlatem.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist