Dvě hrozby pro 21. století: klimakterický diblík a klimatický uprchlík. Oba předstírají, co nejsou.

Uveřejněno dne 3 prosince 2013 000 15:25

Soud na Novém Zélandu v úterý zamítl udělení statusu uprchlíka muži z pacifického souostroví Kiribati. Sedmatřicetiletý Ioane Teitiota tvrdil, že prchá z důvodu klimatických změn, kvůli kterým hrozí, že jeho domovinu zalije moře. Muž žije na Novém Zélandu šest let i s manželkou a třemi dětmi, teď jim hrozí vyhoštění.

„Při návratu na Kiribati by (dotyčný) nečelil systematickému porušování základních lidských práv, jako je právo na život… či právo na adekvátní stravu, ošacení a bydlení,“ vysvětlil soudce John Priestley verdikt.

Teitiotův osud podle něj nespadá do definice uprchlíka podle mezinárodních zákonů, protože on a jeho rodina nejsou přímým terčem pronásledování a jejich životy nejsou bezprostředně ohroženy.

Soudce prohlásil, že kdyby definici uprchlíka rozšířil, měly by právo na status uprchlíka milióny dalších lidí po celém světě, kteří jsou oběťmi přírodních katastrof.

Teitiota argumentuje, že stoupající hladina moří ohrožuje jejich nízko položený ostrov natolik, že návrat do vlasti by byl pro jeho rodinu nebezpečný. Přistěhovalecké úřady dvakrát jeho žádost o azyl zamítly, a tak se rodina obrátila na soud.

Teď jí hrozí vyhoštění, pokud se nerozhodne odvolat k soudu vyšší instance.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist