ŠUMAVA: Další lež Hnutí Duha

Uveřejněno dne 10 prosince 2013 000 11:14

Antonín Schubert Autor je starosta Modravy, předseda Svazu obcí NP Šumava

Může v Národním parku Šumava vyrůst 7 000 nových domů? Za ta léta šumavských zkušeností dokážu předvídat jednotlivé kroky Hnutí Duha a spolu s nimi odškrtávat z úkolníčku jednotlivé splněné úkoly. Co však nedovedu předvídat, je kreativnost argumentace, kterou dokáží členové tohoto hnutí vymyslet, aby zaujali společnost. Zájem společnosti má pak veliký význam na finanční toky plynoucí do pokladny podobných hnutí.

Jejich aktuálním hitem je výzva směrem k veřejnosti o oslovení vyjednávacího týmu budoucí vládní koalice s obavou o budoucnost Šumavy. Mantrou obav je pak likvidace zbytků horských smrkových pralesů, megalomanská výstavba 7 000 nových domů, lanovek, sjezdovek, apartmánových staveb, golfových hřišť atd.

Šumava a její národní park si bezesporu vládní pozornost zasluhují. Národní park byl vyhlášen vládním usnesením, a dalo by se tak předpokládat, že takový vládní projekt bude pod ostřížím zrakem našich osvícených vlád. Opak je pravdou. Všechny vlády od roku 1992 se k Šumavě staví tak nějak odtažitě. Dokazuje to zejména nesplnění základního úkolu, kterým je zákon o národním parku. Tento úkol nebyl splněn již plných 21 let. Možná má Hnutí Duha obavu, že by rodící se vládní reprezentace mohla tento úkol odškrtnout i ve svém rodícím se úkolníčku. Možná má Hnutí Duha obavu, že by takový zákon mohl myslet jak na přírodu, tak na člověka. Jak je tomu popříkladu u takového sousedního bavorského parku. Ale to by tady pak byl zákon, ten by stanovil pravidla a zmenšil by, anebo úplně zlikvidoval, prostor pro polopravdy, lži, výmysly, demagogii a ekobyznys.

Realita je taková, že celá řada šumavských hotelů a penzionů je po řadu měsíců v nabídce realitních kancelaří. To, že by byla na Šumavě poptávka po nových hotelích, apartmánových domech, lyžařských areálech, golfových hřištích a jiných megalomanských projektech, je známo pouze Hnutí Duha. A kde není poptávka, není ani nabídka. Obce, které jsou orgány územního plánování, nic takového nenabízejí, protože nic takového ve svých obcích ani nechtějí.

Po čem je ale na Šumavě aktuální poptávka, tak po šumavském zlatu, kterého je ho tady požehnaně! A těžba šumavského zlata, to není jenom díra do země. To je přehrada na ukládání kyanidových kalů z chemického loužení zlatonosné rudy nebo uvolňování arzénu do ovzduší. Ale tady Hnutí Duha mlčí. Přitom prolomení horního zákona a surovinových zásob, to je úkol pro politické vyjednávací týmy. Třeba se to nehodí do aktuálního ekobyznysu, protože takové mlčení mnohdy vynáší více, než boj za přírodu a kvalitní život člověka.

A těch 7 000 nových domů? Tento týden byli na Šumavě zástupci bavorských ekologických organizací a jeden z jejich dotazů zněl, že prý se má v Luzenském údolí u Modravy stavět hotel. Ano, na Šumavě má vyrůst 7000 nových domů, v Luzenském údolí hotel a na Marsu aquapark! Bez odpovědnosti se dá tvrdit cokoliv a stokrát opakovaná lež se přeci stane pravdou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist