Průzkum plynu z břidlic v Polsku zrychlil, těžba začne brzy

Uveřejněno dne 12 prosince 2013 000 10:12

Průzkum břidlicových ložisek plynu v Polsku se po změně vládního přístupu výrazně zrychlil a těžba z těchto zdrojů by měla začít během několika měsíců. Londýnskému deníku City A. M. to řekl šéf polské společnosti United Oilfield Services, která dodává zařízení a práce na průzkumných vrtech v Polsku. Americký šéf a zakladatel firmy Dennis McKee uvedl, že v letošním roce se v Polsku dokončí více vrtů než v předešlých pěti letech. „Vládní plány se změnily, což všechno usnadnilo,“ řekl.

Polský premiér Donald Tusk v zájmu „radikálního urychlení prací na poli břidlicového plynu“ tento týden odvolal dosavadního ministra životního prostředí Marcina Korolece a jmenoval místo něj dosavadního náměstka ministra financí Macieje Grabowského. Ten předtím vypracoval daňový režim pro těžaře břidlicového plynu. Podle pozorovatelů musel Korolec odejít kvůli zdržování prací na regulačním rámci pro průzkum a těžbu.

Na byrokratické překážky kladené v Polsku průzkumu ložisek si stěžovala řada západních firem. Některé z nich v čele s americkým gigantem ExxonMobil zčásti kvůli tomu z Polska odešly.

V srpnu narazila na první větší ložisko břidlicového plynu v Polsku firma Lane Energy Poland, kterou ovládá americká ConocoPhillips. Její vrt u Lemborku v severním Polsku dával kolem 8 000 metrů krychlových denně, což je podle polských médií dosud největší množství získané z nějakého vrtu na břidlicový plyn v Evropě. Polsko chce s pomocí zásob plynu v břidlicových horninách snížit závislost na ruském plynu. Také si od toho slibuje omezení spotřeby uhlí, na němž je polská energetika takřka plně závislá.

Zdroj: ČTK a Investičníweb.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist