Jeden z bývalých českých premiérů se napakoval na fotovoltaice. Neuvěříte, o koho se jedná

Uveřejněno dne 17 prosince 2013 000 12:29

Ze solárních elektráren se naštěstí zatím produkuje v ČR ročně zhruba necelé dvě miliardy kWh. To je jen o málo více než 2 % celkové výroby elektřiny v ČR. To vše za obrovské dotační prostředky. Ztráta, která tím ČR vzniká, byla zatím kolem 20 miliard Kč každý rok. To je cca 0,5 % HDP ČR. Přesně podle upraveného přísloví „za mnoho zelené ideologie, málo muziky“.

Podle Energetického regulačního úřadu se v roce 2012 se zcela zbytečně vyhodilo oknem z peněženek občanů a průmyslu za elektřinu z obnovitelných zdrojů v ČR 38 miliard Kč.

Občané by proto měli znát, kde byly počátky nešťastné kauzy. Zahájil ji zeleně myslící lidovecký ministr životního prostředí pan Ambrozek, který prosadil do legislativního plánu práce vlády zelenou podporu výhradně formou zákona. Populistický zákon následně sepsal pan Bursík po vzoru Německa s vyššími výkupními cenami fotovoltaiky a větrníků. Byl přes marné protesty spolupracujícího ministerstva průmyslu a ODS v připomínkovém řízení schválen v roce 2005 současnou koaliční vládou na dobu 20 let. Nutno podotknout, že premiér Paroubek byl pod tlakem kolapsu vlády při neschválení předloženého ideologického zákona.

Souhlas zákonodárců v parlamentu již nebylo tak obtížné získat. Koaliční poslanci, tak jako dnes, hlasovali poslušně a jednotně, přičemž opozice neměla potřebné hlasy na jeho neschválení. Jiná byla situace v senátu, kde pod vedením ekologistického ideologa pana Moldana hlasovali i někteří senátoři ODS.

Druhá zásadní chyba se stala v roce 2009 za úřednické vlády premiéra Topolánka, kdy došlo k výraznému snížení pořizovacích cen fotovoltaických panelů. Byla ideální možnost stávající podporu výrazně snížit. Nutno však podotknout, že ministr životního prostředí pan Bursík by nikdy v této vládě nepřipustil jakoukoliv změnu. Přes různá prohlášení se dnes nedá s vysokými cenami elektřiny nic dělat. Základní cena se stanovuje na burze a ČEZ ji nemůže ovlivnit. Je pouze v rukách policie, vlády i poslanců zjistit majitele velkých fotovoltaických elektráren a alespoň některé trestní praktiky většinou neznámých majitelů a akcionářů.

Seznam všech fotovoltaických elektráren v neuvěřitelném počtu kolem 13 tisíc lze najít na webových stránkách. Velmi zajímavá je společnost v Uherském Brodě s výkonem 10 megawattů, kde má pravděpodobně několik akcií i jeden z bývalých premiérů České republiky. Rovněž ve velkých elektrárnách kolem 30 megawattů mají akcie i někteří poslanci. Podaří se je orgánům v trestním řízení zjistit?

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist