Nastává GLOBÁLNÍ OCHLAZOVÁNÍ!

Uveřejněno dne 18 prosince 2013 000 10:17

Globální oteplování? NE, v současnosti dochází k ochlazování, tvrdí teď vědci. Letošní studené arktické léto totiž znamenalo rekordní nárůst ledové pokrývky oceánu, což vede odborníky k tomu, že předpovídají nástup globálního ochlazování. Uvedl to nedělní Daily Telegraph.

Led pokrývající Severní ledový oceán narostl letos o 60 procent ve srovnání s loňskou pokrývkou. To můžeme přirovnat k téměř milionu kilometrů čtverečních. Severozápadní námořní trasy od Atlantiku do Pacifiku zůstaly zamrzlé po celý rok, což už přinutilo lodě, aby změnily své cesty.

Pokud jsou informace o nárůstu ledu správné, bylo by to v rozporu s počítačovými prognózami hrozícími katastrofickým oteplováním. Zpráva přichází několik let poté, co vědci předpověděli, že Arktida bude do roku 2013 bez ledu.

Přes původní prognózy, hlavní světová střediska pro výzkum klimatu nyní už připouštějí, že došlo k „pauze“ v globálním oteplování od roku 1997. I dlouhodobé teplotní cykly Severního ledového oceánu naznačují, že svět může být nyní blíže období let 1965-1975, kdy byl jasný trend ochlazování. V té době dokonce někteří vědci předpovídali nástup doby ledové.

„Nacházíme se už trendu ochlazování, což si myslím, že bude pokračovat nejméně v příštích 15 letech. Není pochyb o tom, že oteplování z 80. a 90 let bylo zastaveno,“ řekl profesor Anastasios Tsonis z Univerzity ve Wisconsinu.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist