Šťára do nitra solárního byznysu

Uveřejněno dne 2 ledna 2014 000 15:25

Detektivové hledali v pražském a královéhradeckém sídle ČEZ důkazy o korupci při prodeji fotovoltaických elektráren.

Policie se razantně vrhla na zkoumání aktivit pražského lobbisty Iva Rittiga a jeho obchodního partnera Martina Shenara v solárním byznysu. Společnosti, v nichž oba muži přímo či nepřímo figurovali, vydělaly stovky milionů korun na prodeji solárních projektů elektrárenské společnosti ČEZ. Detektivové z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu proto zasahovali počátkem minulého týdne v pražské centrále koncernu a v sídle společnosti ČEZ Obnovitelné zdroje v Hradci Králové. Policie se zajímá především o smlouvy, které ČEZ uzavřel s firmou Amun. Re o prodeji fotovoltaických parků u Ralska a Mimoně.

Amun. Re na dohled

Společnost Amun. Re pozemky a celý projekt dvou obřích solárních parků devadesát kilometrů severně od Prahy koupila na poslední chvíli jen několik měsíců předtím, než skončily výhodné podmínky pro výkup elektřiny ze slunečních elektráren. Už v roce 2010 však prodala park koncernu ČEZ, přičemž polostátní energetická společnost podle detektivů zaplatila vyšší ceny, než bylo u podobných projektů obvyklé.

Za firmou Amun. Re, která díky byznysu s ČEZ vydělala stamiliony korun, stojí dle obchodního rejstříku miliardář Martin Shenar. Na dohadování obchodu se měl podílet rovněž Ivo Rittig. „Oba pánové navíc byli aktivní i v dalších solárních projektech, které nakonec ČEZ odkoupil,“ řekl týdeníku Euro zdroj, který si nepřál zveřejnit své jméno.

Policie nyní prověřuje, zda obchody v řádech stovek milionů nebyly předem domluveny s vrcholnými představiteli ČEZ a zda je neprovázela nějaká forma korupce. Kvůli nákupu fotovoltaických elektráren zatím podle dostupných zdrojů nebyl nikdo ze zaměstnanců elektrárenské společnosti obviněn.

„Vyžádali si veškerou dokumentaci k solárním elektrárnám,“ komentoval zásah policistů mluvčí ČEZ Ladislav Kříž. Dle zdrojů týdeníku Euro si detektivové z pražského i královéhradeckého sídla společnosti odnesli několik tlustých šanonů. V nich převažovaly dokumenty týkající se obchodní spolupráce ČEZ s Amun. Re a dalšími solárními parky, které měly v době prodeje neprůhlednou majetkovou strukturu.

Případ dostali na starost žalobci v Praze.

„Vrchní státní zastupitelství v Praze dozoruje trestní věc, v níž policie koná úkony a dotýká se solárních elektráren,“ prohlásila vrchní žalobkyně Lenka Bradáčová.

Styčné body

Fotovoltaické elektrárny, jejichž nákupy společností ČEZ vzbudily podezření Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu, mají leccos společného. Ve statutárních orgánech jejich původních – anonymních – vlastníků se pravidelně opakují jména některých lidí.

Právník Jan Šimon z Pardubic, Martin Zeman z Ostravy, Tomáš Fuks z Prahy 10, Oldřich Kožušník z Jesenice u Prahy anebo Peter Kmeť, firemní administrátor lobbisty Iva Rittiga.

Na plánování policejní akce, která se měla zaměřit na pochybné obchody společnosti ČEZ s některými solárníky, upozornil týdeník Euro již loni v létě. Detektivové však tehdy zásah odložili, pravděpodobně kvůli tomu, aby získali další důkazy.

O solární elektrárny se v minulosti zajímalo také olomoucké Vrchní státní zastupitelství v čele s Ivem Ištvanem, známým především díky aféře Nagygate. Energetický regulační úřad (ERÚ) totiž v průběhu letošního roku podal trestní oznámení na několik solárních elektráren, u nichž mohlo dojít při schvalování a udělování licence k podvodu. Těmito případy se zabývá jihomoravská kriminální policie a také zmiňovaný Útvar pro odhalování organizovaného zločinu. Podle Lenky Bradáčové však případy podvodného získání licencí se šťárou v ČEZ z počátku minulého týdne, nemají nic společného.

Nepořádek v solárech

ČEZ v souvislosti s obnovitelnými zdroji, kam patří rovněž fotovoltaické elektrárny, musí vyřešit ještě jeden problém. Firmě se totiž ještě nepodařilo dotáhnout do konce na jaře avizovanou fúzi s dceřinou firmou ČEZ Obnovitelné zdroje. Sloučení firem, jež měloušetřit půl miliardy korun ročně, se zadrhlo kvůli nedostatkům v dokumentaci k solárním elektrárnám. Výmaz společnosti ČEZ Obnovitelné zdroje z obchodního rejstříku měl podle původních odhadů státní firmy proběhnout 1. listopadu. Nestalo se tak. ČEZ Obnovitelné zdroje je aktuálně prázdnou schránkou. Její majetek – mimo jiné malé vodní elektrárny či podíly v solárních a větrných elektrárnách – převzal loni na podzim podílovýfond ČEZ OZ.

ČEZ Obnovitelné zdroje je ovšem pouze vlastníkem licencí. Mateřská společnost požádala ERÚ o převod licencí z ČEZ Obnovitelné zdroje až v půlce září, tedy krátce před plánovanou fúzí. ERÚ zjistil u řady solárních elektráren problémy a vyžádal si doplnění.

„Úřad zdůraznil potřebu sjednocení parcelních čísel jednotlivých provozoven, stávajících licencí, kolaudačních rozhodnutí a případně i revizí (pokud jsou v revizi uvedeny parcely). Nově navrhované změny, rozpory mezi jednotlivými dokumenty, případně opravy parcelních čísel uvedených v jednotlivých dokumentech musejí být odůvodněny,“ stojí v interním dokumentu ERÚ, který má týdeník Euro k dispozici.

ČEZ měl na nápravu chyb měsíc, jenže úředníci lhůtu „prošvihli“ a firemní sloučení se nekoná. S fúzí se přesto nadále počítá.

„Bylo pouze rozhodnuto o posunutí termínu fúze,“ ubezpečuje mluvčí ČEZ Martin Schreier.

Týdeník EURO 51/2013, 16.12.2013

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist