Ambrozek opět v průšvihu.

Uveřejněno dne 3 listopadu 2010 000 16:35

ambrozekNeposlechl odborníky a stát může přijít o stamiliony. Ministerstvo se marně bránilo, že zrušení soutěže přinese zhroucení sběru elektroodpadu, dopady na životní prostředí a výběr daní.

Ten podpis exministra Libora Ambrozka může stát až stovky milionů korun. Stačilo, aby se lidovecký politik před pěti lety postavil proti vlastním expertům a zadal – zjednodušeně řečeno – lukrativní zakázku na likvidaci elektroodpadu firmě Asekol.

Konkurenční Rema Systém se začal soudit a nyní uspěl. Podle čerstvého rozsudku Nejvyššího správního soudu Ambrozek chyboval, ministerstvo musí správní řízení obnovit.

„Ministerstvo se dopustilo těžké vady řízení, která mohla mít za následek nezákonné rozhodnutí o věci samé,“ konstatovala soudkyně Marie Žišková v rozsudku, jejž mají HN k dispozici.

Při likvidaci starých elektrospotřebičů se točí stovky milionů korun. Jde totiž o financování sběru a likvidaci vysloužilých přístrojů, které byly na trh uvedeny ještě před platností zákona o odpadech z roku 2005. Ekologickou likvidaci přitom platí přímo spotřebitelé – prostřednictvím recyklačního příplatku, který je připočítán k novým přístrojům.

Firma se rozmýšlí, zda zažádá o odškodnění

Verdikt nyní vrátil do hry společnost Rema Systém, jež ministerstvo zažalovala. Úřad musí spustit správní řízení znovu od začátku. „Nám prioritně nejde o to, žalovat ministerstvo o náhradu škody,“ říká ředitel firmy Rema Systém David Beneš. Po přímém dotazu však nevyloučil, že se jeho společnost – s novým rozsudkem v ruce – bude domáhat odškodnění, které by se mohlo počítat ve stovkách milionů korun.

Ministerstvo ostatně před soudem argumentovalo právě tím, že zrušení soutěže může přinést jak zhroucení systému sběru elektroodpadu, tak negativní dopady na životní prostředí a výběr daní. „Soudci správních soudů nežijí ve slonovinové věži a uvědomují si dopad svých rozhodnutí. Tyto důsledky však nemohou převážit ústavní princip vázanosti soudů zákonem,“ uvedla v rozsudku soudkyně Žišková.

Ministerstvo životního prostředí nyní ovšem k novému rozsudku zaujalo pozici mrtvého brouka. „V této chvíli je předčasné předjímat rozhodnutí ministerstva,“ reagoval včera mluvčí úřadu Petr Kučera. Otázky pídící se po tom, kdo z ministerských funkcionářů udělal při výběru chybu, ponechal zcela bez odpovědi.

Odpovědnost zjevně necítí ani exministr Libor Ambrozek, který byl kvůli spornému výběru kritizován a čelil ve své době i poslaneckým interpelacím. „Implementaci směrnice připravoval odbor odpadu. Jestli potřebujete podrobnosti, obraťte se na tehdejšího ředitele,“ napsal HN Ambrozek.

Byl to právě on, kdo neuposlechl doporučení rozkladové komise vlastního ministerstva, která mu navrhovala, aby zakázku přidělil společnosti Rema Systém, nikoliv Asekolu. A byl to mimochodem také Ambrozek, kdo před pár týdny nedokázal vysvětlit, z čeho financoval stavbu nákladného rodinného sídla v Kyjově.

Verdikt Nejvyššího správního soudu není důležitý jenom kvůli konečnému účtu za sběr elektroodpadu v Česku. Soudci Nejvyššího správního soudu totiž zjistili, že ministerstvo životního prostředí spolupracovalo při soudní obraně s vítězem první soutěže – firmou Asekol.

„Totožnost námitek je v některých případech absolutní, včetně použití shodných obratů. Ze stížnosti není zřejmé, kdo od koho opisoval. Pokud došlo ke spolupráci, považuje to Nejvyšší správní soud za nepřijatelné.“

ZDROJ

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist