Proč se nemluví o tom, co ta loď v té Antarktidě vlastně pohledávala? Protože by se lidi smáli.

Uveřejněno dne 20 ledna 2014 000 13:32

S tím, jak výzkumné plavidlo MS Akademik Šokalskij pevně zarostlo do ledu a náklady na mamutí záchranné činnosti rostou, tak se tato „vědecká“ Autraloasijská antarktická expedice (AAE) vedená profesorem Chrisem Turneye změnila na debakl, který ohrozil tucty životů a majetek.

Přes podcenění nejdrsnějšího prostředí na světě a ledabylé plánování až po zkratky zvolené ve snaze udržet náklady nízko, organizátoři této expedice nejspíš lehkomyslně a nedbale ohrozili životy 74 cestujících.

Účelem expedice AAE bylo dovézt vědecký tým 36 žen a mužů na jih na Mawson Station, aby objevili, jak až moc se toto místo za 100 let změnilo. Tato expedice měla rovněž replikovat původní AAE vedenou sirem Douglasem Mawsonem před sto lety v roce 1913. Tuto novou expedici vedl Prof. Chris Turney, po publicitě bažící profesor klimatické změny z Australské university v New South Wales.

Source: AAE

Tato expedice byla ovšem konstruována i tak, aby vytvořila spoustu publicity. Spolu s vědci a posádkou lodi tam byli 4 novináři z vůdčích mediálních kanálů, kteří nás o tom měli pravidelně krmit zprávami, a později rozsáhle referovat o vědeckých zjištěních. Tohle všechno mělo následně přilákat spoustu pozornosti k tomuto regionu, o kterém se povídalo, že je ohrožen globálním oteplováním. Webová stránka sponzorství pro AAEdokonce konstatovala, že účelem expedice je shromáždit data a to, tak aby tato zjištění„měla veřejnost a tvůrci politik po ruce tak, rychle, jak je to jen možné.“

Ale expedice tohoto typu jsou drahé a financování se ne vždy snadno nasbírá. Náklady mohou narůstat do milionů, jelikož je zapotřebí speciálního vybavení, aby se vypořádali s extrémně drsnými podmínkami Jižního pólu. Snižování významu těchto podmínek, aby se ospravedlnilo snížení nákladů použitím vybavení horší kvality, prudce sníží bezpečnost.

Neodpovídající, levně nakoupené výzkumné plavidlo

První chybou, kterou vůdci expedice učinili, bylo podcenění převažujících ledových podmínek na Mawson Station, v místě jejich určení. Tito vědci vypadali přesvědčení, že Antarktida je dnes teplejším místem, než bývala před 100 lety, a snad proto tedy mohli předpokládat, že tam bude méně mořského ledu. To jim následně umožnilo najmout lehčí a levnější plavidlo.

Tohle vypadá, že byl případ jejich úsudku, když si volili plavidlo na tuhle cestu. Najali si Ruské plavidlo MS Akademik Šokalskij, leduvzdornou loď postavenou v roce 1982 ve Finsku. Podle Wikipedie má tato loď dvě vyhlídkové paluby pro pasažéry, se dvěma jídelnami, bar, knihovnu a saunu, pojme 54 pasažérů a navíc až 30 člennou posádku. Ač je leduvzdorná, není to ledoborec. To je dost překvapivá volba pro expedici do Antarktidy, zvláště s ohledem na to, že webová stránka AAE samotná předpokládala cestu oblastmi, kterými občas nejsou schopny si ji prolámat ani ledoborce, což teď vidíme naživo. Možná, že cena za nájem tohoto ruského plavidla byla až příliš dobrá, na to aby ji propásli.

Nalákání naivních turistů jako zdroj peněz

To, co tuto expedici činilo ještě pochybnější, bylo to, že Turney a jeho tým s sebou vzali iplatící turisty, což vypadá jako pokus pomoci si s ulehčením nákladů expedice a s opatřením zdrojů levné práce. Podle webové stránky AAE, tato expedice stála 1,5 milionu USD, do čehož patřil nájem Akadamika Šokalskije, aby se dostali do těch odlehlých lokalit. „Tato stránka nabízela nákup volných kajut.“ Ceny začínaly na 8000 USD!

Tato expedice s sebou vzala 4 novináře a 26 platících turistů.

Až dosud to vypadá, že zjevné riziko a hazard při nakládání turistů do nejdrsnějšího prostředí na světě na nízkorozpočtové plavidlo, neschopné si poradit prorážení cesty jako ledoborec by snad šlo zahladit či přinejmenším zahrát do autu. Bylo tohle lehkomyslností ze strany expedice? To, že je Antarktida drsným prostředím, bylo ve skutečnosti známo i vůdci expedice Chrisi Turneyovi: Bild online tady Turneye cituje: „V Antarktidě jsou podmínky tak extrémní, že nikdy nemůžete udělat předpověď.“ Je tohle prostředí, kam byste chtěli vzít s tím neobeznámené turisty – na plavidle, které nemůže ani lámat led?

Jelikož expedice do Antarktidy není nic menšího než v každém smyslu extrémní dobrodružství, tak by se jevil nájem průvodců, kteří jsou vysoce trénovanými profesionály, jako povinnost, když jsou v tom i turisté. Mnozí z těch pasažérů tam byli poprvé a měli nulovou zkušenost s podmínkami v tomto regionu. Mně se to jeví jako lehkomyslnost.

 

„Loďka na polární mejdany“

Příznaky ukazující, že posádka nechápala drsnost tohoto regionu

5-týdenní expedice začala relativně hladce, ale při událostech z Vánoc se to zhoršilo a vědci propadli překvapení. O tlusté vrstvě mořského ledu tvrdí, že se objevila zčista jasna a Akademika Šokalskije po výjezdu uvěznila.

Expedice globálního oteplování Akademik Šokalskij se změnila ne ledový debakl. Australasian Antarctic Expedition/Footloose Fotography

V té době to vypadalo, že Turney zkoušel popírat potíže, ve kterých byl, dokonce tomu dát tvář oslavy. V té době předstíral, že počasí je pěkné, a že venku je teplo. Navíc na Turneyho straně byla média, a ta aktivně mlžila, aby tento debakl zakryla před veřejností.

I když už náklady na záchranné činnosti vylétly nahoru a mezinárodní záchranné týmy dřely za ohrožení svých vlastních životů a končetin, tak Turney a jeho pasažéři oslavovali, jako kdyby to byl jarní dýchánek. Německý Bild to tady popisuje jako hrůzně manickou atmosféru a nazývá to „Lodí polárních mejdanů“.

„Situace se tu rozvíjí tak fantasticky krásně, že jsem nadělala milion fotek,“ uvedla Alicia Guerrero. „Nálada na palubě je fantastická; tancujeme na ledu.“

Bild dodává:

„Vypadá to, jako by jim absolutně na ničem nezáleželo, i když byli uvězněni v kruté zimě, ve světě nikoho.“

Turney popírající realitu trvá na tom, že antarktický led ubývá

To, proč to plavidlo uvízlo, bylo v první řadě proto, že Turney si nikdy nedělal starosti s tím, aby se podíval na mapy ledu, které ukazovaly, že Antarktidu obklopují téměř rekordně velká zalednění. Turney rovněž také popíral, celkový trend mořského zalednění kolem tohoto kontinentu, a tím je zvětšování zalednění. Fox o tom píše:

„Turney řekl, že by bylo ‚praštěné‘ ukázat, že on a 73 dalších na palubě MV Akademik Šokalskij jsou uvězněni ledem, když usilovali o důkaz, že ten taje. Zůstal tedy neoblomný v tom, že mořský led taje, i když jim kocábka vázla v zamrzlém moři.“

Čekal snad, že najde méně ledu než Mawson o 100 let dříve? Vzhledem k tomu, jak plánoval expedici, to vypadá, že právě tohle očekával.

Nedostatek spolehlivých předpovědí počasí?

Navíc to vypadá, že jim chyběl kompetentní servis předpovědí počasí. Proč nebylo možné, aby viděli, že přichází ohromné zalednění moře? V nejdrsnějším prostředí na planetě by si člověk myslel, že je expertní místní předpověď počasí absolutně nezbytná. Copak na palubě nebyl nikdo, kdo by mohl poskytnout předpovědi počasí a mořského ledu?

Turneyovi začalo svítat

Do 30. prosince vázl v 3 metry tlustém ledu už skoro týden, a tak to vypadlo, že se Turney už začíná vyrovnávat s chmurnou realitou, a s tím, že jeho expedice hrubě podcenila podmínky, čímž jeho tým a turisty vystavila nebezpečí.

duchu Mawsonovy webové stránky tady vystavil:

Byl to týden vystřízlivění. V době, na počátku uváznutí v mořském ledu, byl Šokalskij jen 2 až 4 námořní míle od otevřené vody. Teď je už ta vzdálenost po ledě velká a ještě více roste s tím, jak pokračující větry z východu posouvají náš nejbližší bod k východu, takže odsud asi 16 námořních mil daleko.“

Později, místo aby to dal za vinu ledabylému plánování, obvinil Turney odtávání ledovců od kontinentu, které se srazily s prodlouženým ledovým jazykem Mertzova ledovce, že to oni změnili podmínky zalednění v této oblasti.

Neúspěch při předpovědi pohybů ledu. Mapa: AAD/ACE CRC Skupina pro mořský led v Hobartu

Napsal:

„Tohle odhalily nové satelitní snímky, které dnes dorazily od AAD/ACE CRC Skupiny pro mořský led v Hobartu v Tasmánii.“

Je to jako, kdyby tohle byly první satelitní snímky ledu, na které se podíval. Je záhadou, jak to, že na palubě nebyl nikdo, kdo by monitoroval aktivitu mořského ledu, a to, že ho nikdo neviděl přicházet. Turney také řekl FoxNews.com:

„Byli jsme prostě na špatném místě ve špatný čas.“

Takovéto věci se normálně stávají těm, kdo nedbají sledování předpovědí počasí, mapy mořského ledu a skutečných podmínek. Oni snad mohou předvídat klima do roku 2100, ne však zítřejší vítr a pohyb mořského ledu?

Turneyovi se líbí dvojí přístup

A když se australský ledoborec vzdal pokusů dostat se k výzkumnému plavidlu kvůli sněhové vánici, nazval tuhle vánici „šokující“ – jako kdyby to bylo něco, co nikdy nezažil. Turneyovi se jasně líbí dvojí přístup: Na jednu stranu, když je příležitost, tak se v Antarktidě všechno otepluje a je to tam pohoda, a tak není žádný problém si naložit turisty na zážitkovou projížďku v lodi pro tohle běžné, ale na druhou stranu, když se věci zvrtnou, tak je to vždy, protože jsou tam „extrémní, nepředvídatelné podmínky,“ a tak to není jeho chyba.

Měl toho až nad hlavu

Když operujete v nejnebezpečnější oblasti světa, nelze se vymlouvat, když jste nepracovali s pečlivým dvojím jištěním. Turneyho expedice jasně ten úkol úplně od základu podcenila a teď se nachází v situaci, kdo toho má až nad hlavu. I když se zkouší tvářit rozjařeně, jeho potíže jsou ve skutečnosti teprve v počátcích.

Hádám, že toho bude muset hodně vysvětlovat a potýkat se se spoustou nepříjemných otázek přicházejících od některých dost přísných lidí. Mluvíme o tom, že ohrozil životy desítek lidí i majetek – a to ani nemluvě o účty za mezinárodní záchrannou operaci s těžkým zařízením. Byl to dobrý nápad vyrazit si s lodí do oblasti, kterou nejsou občas jasně ani ledoborce schopny proplout? Mělo by se od vědců čekat, že budou během své práce také opatrovat turisty a nejapné novináře? Proč tam nebyl nikdo odborník na předpovědi počasí? Můžete obviňovat z neočekávanosti všechny věci, co se nepovedou? Byl příliš zaměřen na publicitu, ale ne už moc na bezpečnost?

Venku z ledu – je už v horkých vodách

V soukromém průmyslu by ředitel odpovědný za takový drahý debakl teď už plul v dost horkých vodách. Konečný účet se teď jeví jako hodně důležitý: Kdo byl odpovědný za co? Bude tu pár velkých účtů k zaplacení.

Turneyovi a této expedici by měli poradit, aby si hodně rychle opatřili šikovného advokáta. Jeho webové stránky a příspěvky jsou plné výmluv, popírání, ale i přiznání. Bude se muset vyřešit spousta vážných záležitostí. Co je ještě důležitější, aby se přijala základní opatření, aby se v budoucnu takováto život ohrožující fiaska už neopakovala.

Když se to zamete pod koberec a zkusí se z toho udělat jen fóreček pro zasmání, je to pozvánka na další debakl. Pokud se dovolí, aby podobné expedice jako ta Turneyova pokračovaly, změní se Antarktida brzy na vrakoviště potopených lodí a toxického odpadu.

By P Gosselin on 31. Dezember 2013

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist