Nechci zelenou elektřinu za cenu nezaměstnanosti, daní a chudoby

Uveřejněno dne 27 ledna 2014 000 13:06

Loni německé domácnosti zaplatily za podporu obnovitelných zdrojů 597 miliard korun. To je ekvivalent poloviny českého státního rozpočtu. To je 6000 korun ročně z kapsy čtyřčlenné rodiny! A v příštím roce to bude ještě více. My nejsme podobným sebevražedným tendencím daleko, ač naše média mnohdy raději informují o problémech Němců.

Podle tamních vládních plánů by obnovitelné zdroje měly v roce 2025 pokrýt 40 až 45 procent německé spotřeby elektřiny, v roce 2035 pak 55 až 60 procent. Rád bych vás informoval, jaké jsou naše plány, ale to je sotva možné – naše Státní energetická koncepce a stejně tak i Surovinová politika se mění tak často a tak silně, že je sotva lze považovat za věrohodné plány na několik desetiletí dopředu. Zrovna teď se věcí ujme nová vláda, takže můžeme očekávat další otočku. Za to víme, co nás dnes stojí předchozí rozhodnutí: v roce 2013 průměrná česká čtyřčlenná rodina zaplatila za podporu obnovitelných zdrojů 6 200 korun, tedy dokonce více než ta německá! Celková částka činí 15,5 miliardy. A to ještě nemluvím o tom, že zatímco německý průmysl je od břemene „moderní“ energie osvobozen, ten náš nikoliv, české podniky za stejný rok zaplatili dokonce 22 miliardy. A pak se bavme o nějaké konkurenceschopnosti českého hospodářství!

A o životní úrovni českých domácnosti také sotva může jít řeč – zatímco Češi platí svých 6 200 Kč na domácnost ročně z průměrného platu okolo 25 tisíc (a řekněme si upřímně, že tuto částku mají ti šťastnější, většina republiky žije ze znatelně skromnější mzdy), Němci platí svých 6 000 Kč z průměrného platu ve výši 92 000 Kč měsíčně! Toto je prostě neuvěřitelné, my musíme vždy být papežštější než papež a aplikovat postup Evropské unie rychleji, než kdo jiný a pokud možno s co největším dopadem na běžné občany! Nevadí, že v samotném Bruselu se již zvedají hlasy proto, aby celý ten neblahý experiment se zelenou elektřinou byl scvrknut na minimum, my už jsme stihli zaset na polích solární panely, rozdělit si peníze a k tomu ještě za rok 2013 vydat ze statní kasy 6,5 miliardy na zvláštní podporu solárníků.

Takže solární barony si dnes platíme jak účty naších domácnosti, tak i prostředky ze statní kasy a k tomu ještě snížením konkurenceschopnosti naších podniku a tedy nevyhnutelně vyšší nezaměstnanosti! To by mě zajímalo, jak by občané reagovali, kdyby jim férově na referendu položili otázku, zda si přeji přijít o prací a pak ještě na účtech z domácností a na daních platit za zelenou elektřinu, jejíž proud v naší zemi evidentně svědčí jen tím vyvoleným!

Je velkou pravdou a buďme za to rádi, že legislativní trend se u nás v posledních měsících otočil a podnikají se kroky, které okleští toto zelené šílenství a nechají několik korun ve strádajících rozpočtech naší domácnosti. Přesto je zapotřebí si uvědomit důvody proč tento gigantický nesmysl vůbec mohl vzniknout a hlavně vyvodit z toho jasné důsledky do budoucnosti. Já osobně se přimlouvám za to, aby hlavním důsledkem bylo zavedení osobní a hmotné odpovědnosti politiků. Protože něco takového prostě nesmí mocným takto beztrestně projít.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist