Falešná zelená písnička

Uveřejněno dne 10 února 2014 000 15:55

Poté, co byl ministr MŽP Richard Brabec „ekology“ masivně kritizován za svoje propojení s chemickým průmyslem, karta se obrátila. Po společném setkání, na kterém jim údajně přislíbil větší vliv na chod ministerstva, je teď vítán. Tedy pokud bude vést ministerstvo jak ekologické organizace pískají.  Jenže popravdě, pískají často dost falešně.

Jako odstrašující příklad jsou novému ministru životního prostředí předhazováni – jak jinak – dva exministři z ODS, tedy Pavel Drobil a Tomáš Chalupa. Vzhledem k poměrně krátkému Drobilovu působení padá většina kritiky na Chalupovu hlavu. Aktivisté mu nemohou zapomenout především návrh na výstavbu spaloven, která jim leží neustále v žaludku, údajné zamezení podpory na třídění odpadu v obcích či (ne)zateplování budov. Zvláštní výtku si pak zasloužilo Chalupovo jednání s evropskou komisí, kde poté, co ministerstvo chtělo vyvést 3,7 mld. Kč na stavbu pražského metra, toto Evropská komise zamázla s tím, že metro není dostatečně ekologickou stavbou. Ach!

Jenže, ačkoli Julia Sokolovičová z asociace ekologických organizací Zelený kruh tvrdí, že všechny jejich výtky jsou podložené, ve skutečnosti tomu tak není.

„Například stížnost paní Sokolovičové stran nedostatečné podpory zateplování budov kontrastuje s velmi úspěšným programem Zelená úsporám, který byl zachráněn za mého působení na ministerstvu, a navazujícím programem Nová zelená úsporám, díky kterým byly zatepleny tisíce domů a práci získaly desítky stavbařů,“ vyjádřil se pro náš blog exministr Tomáš Chalupa. Jen pro pořádek, tento program stále pokračuje a pro letošní rok je k čerpání připraveno 1,9 mld. Kč. To rozhodně není málo.

Na podobnou nesrovnalost lze narazit i v případě nedostatečné podpory třídění odpadů. Jestliže z celkové produkce 30 mil. tun odpadů v roce 2012 se 76% zrecykluje (údaje ze zprávy MŽP), tak na tom zřejmě ČR ve srovnání s ostatními státy není tak špatně. A vzhledem k faktu, že v roce 2023 nás čeká úplný zákaz skládkování, nejspíš budeme muset vyřešit, co si počít s odpady, které zrecyklovat nelze, nebo u kterých je recyklace neekonomická. A není jiné varianty než ekology tolik nenáviděné spalování.

Na limity třídění odpadů poukázala například i šéfredaktorka časopisu Odpady Jarmila Šťastná. „V Česku třídíme některé komodity na špičkové úrovni. Musíme ale uvažovat o tom, kdy je třídění ještě ekologicky i ekonomicky výhodné,“ uvedla ve starším textu týkajícím se dané problematiky. I podle ní je budoucnost v podpoře moderního spalování, které produkuje minimum emisí.

Sokolovičová a potažmo v Zeleném kruhu sdružené ekospolky však kroky bývalých ministrů vidí jako „přirozený důsledek kombinace neschopnosti a spekulací kolem obrovských projektů“. Z toho vyplývá, že budoucí ministr Brabec by se nejspíš měl před každým rozhodnutím poradit s ekoorganizacemi, aby náhodou neučinil další nekompetentní krok. Zvláštní, jak se dá – bez voleb – přifařit k výkonné moci.

Zdroj

Reakce
  1. 10 roky ago
  2. 10 roky ago

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist