EKOLOGIE: …a tím končí divadlo!

Uveřejněno dne 10 února 2014 000 15:57

Autor je redaktor měsíčníku Maxim Ivan Brezina

Až se zaměstnacec Greenpeace Jan Rovenský zřítí z komína elektrárny, budeme se tomu zvrhle smát?

Loni na podzim jsem se jako ekologický publicista začal zabývat souvislostmi těžby uhlí v severních Čechách. Zaujalo mne totiž, kdo vystupuje proti snahám o prolomení těžebních limitů. Levné fosilní teplo a energii nám chtějí zakázat stejní lidé, kteří už léta bojují proti jaderné energii.

Stejní lidé udělali humbuk kolem údajného antropogenního globálního oteplování, stejní lidé nám vnutili nespolehlivé a mnohonásobně předražené solární panely a větrníky. Stejní lidé pracují v až dojemné shodě s politickými mafiány, kteří si díky jejich zelené propagandě udělali penězovod z našich kapes. Stejní lidé de facto podporují zájmy ruského mědvěda, který by chtěl do Česka pod tlakem fedrovat svůj zemní plyn. Opravdu je to jen náhoda?

Téma těžebních limitů má mnoho ekologických, politických a ekonomických rovin, které budu postupně rozkrývat. Než zas nějaký Ovar přijde s bizarní konspirační teorií, zdůrazňuji, že mne za to neplatí žádní těžaři, energetici ani teplární, ba ani Mossad nebo mimozemšťané. Těžební limity jsou prostě jen zajímavé, a to hodně. Dá se na nich odkrývat demagogie ekologistů, argumentační fauly, skryté ideologické a finanční zájmy „ochránců přírody“ a spousta dalších rovin. Analyzovat tyhle věci a dávat do souvislostí mne baví už řadu let. Je to stejně vzrušující intelektuální dobrodružství, jako vědecké bádání, detektivka nebo šachová partie.

Proč to ale pro začátek trochu neodlehčit? V půlce ledna se v dole ČSA propadlo těžební rypadlo do starého důlního díla. Na Facebooku zaměstnance Greenpeace Jana Rovenského se vzápětí objevil tenhle post: „Dobře to dopadlo, rypadlo se propadlo, lalala… :-))“.

Muhehehechlemst! Hohohó! Chichi! Cítíte tu trapnost? Je to podobně „vtipné“, jako když se smějete někomu, kdo si zlomí nohu. Přední český bojovník za zachování limitů si zkrátka dělá legraci z cizího neštěstí a posmívá se škodě, kterou utrpěli jeho nepřátelé. Je to asi stejné, jako kdyby došlo k následující tragédii. Ekologisté jsou mistry propagandy, založené na inscenování efektních „pseudoudálostí“, určených k přilákání pozornosti médií. Jan Rovenský proto často šplhá na komíny uhelných elektráren, kde se pak ve velké výšce připoutá a všem ukazuje, jaký je hrdina.

A teď si představte, že přitom zaměstnanec Greenpeace udělá stejně osudovou a tragickou chybu, jako loni v létě horolezec Zdeněk Hrubý. Rovenský se zřítí z komína a zabije. A nějaký severočeský těžař na svůj Facebook napíše: „Dobře to dopadlo, lano z přezky vypadlo, a tím končí divadlo, lalala…:-)).

Bylo by to stejně „k popukání“, jako Rovenského zvrhlá radost z havárie rypadla. Popřejme mu, aby ho při hraní divadýlka na komínech elektráren provázelo štěstí. A taky aby klávesnici nepoužíval jako kulomet a než z ní něco vypustí, aby trochu přemýšlel.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist