Igelitka ilegalitka

Uveřejněno dne 18 února 2014 000 14:31

Jiří Wagner

Nedávná zpráva o nejnovějším výmyslu bruselských úředníků prošla našimi médii téměř bez povšimnutí a setkala se jen s malou odezvou ve společnosti. Přitom jde o další zásah do našich svobod, jakkoli samozřejmě odůvodněný těmi nejušlechtilejšími úmysly. V Bruselu totiž usoudili, že používáme příliš velké množství igelitových tašek, a tak přišli s nápadem na jejich zákaz. Jistě, plasty se v přírodě rozkládají nesmírně dlouho, lesy jimi máme zaneřáděné, spalováním se do ovzduší dostávají škodlivé zplodiny. To vše je pravda, ale tím, že dáme plastové tašky do klatby, problém nevyřešíme.

Navíc, protože známe své bruselské pappenheimské, nezůstane jen u tašek. Jistě si brzy uvědomí, že záměr spasit svět začali řešit z opačného konce. Co bude platný zákaz igelitek, když nakupujeme většinu zboží, které je zabalené v plastu! Jenom v obchodě s potravinami máme drtivou většinu v plastovém obalu. Namátkou šunka, sýry, uzeniny, limonády, maso… I kusové zboží dáváme do pytlíků – rohlíky, ovoce, zeleninu… A co třeba příslušenství počítačů, tabletů a smartphonů – i ta nejtitěrnější součástka musí být zatavená v obrovském kusu tvrdého plastu.

V první fázi to tedy dopadne tak, že jídlo pro rodinu budeme mít sice v plastových obalech, ale poneseme si ho domů v té zaručeně nejekologičtější tašce, pravděpodobně papírové. Už na chodníku před obchodem ale budeme sbírat potraviny ze země, jelikož taška se okamžitě protrhne. Na našich ulicích začne být veselo, až bude maminka táhnout řvoucího potomka a v druhé ruce se bude snažit udržet hromadu jídla na večeři.

Pamětníci se jistě začnou shánět po „síťovkách“ – praktických taškách ze síťoviny, jež se vejdou do kapsy, ale člověk v nich odnese třeba pět kilo brambor. V případě znečištění se dá taková taška vyprat a její trvanlivost je téměř nekonečná. Síťovky ale neřeší problém s potravinami (a nejen s nimi) balenými v plastu. Budeme zase žádat dvacet deka šunky a prodavačka nám to zabalí do novin? Bonbóny pro děti si necháme nasypat do kornoutu? Limonády se začnou opět prodávat ve skleněných lahvích? Cesta do pekel je vždy dlážděná dobrými úmysly, na to by měli pamatovat bruselští socialističtí plánovači. Jenže nebudou, natolik dobře už je známe.

Reakce
  1. 10 roky ago

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist