Pokud pan ministr financí a bývalý člen KSČ říká A, měl by říci i B…

Uveřejněno dne 13 března 2014 000 12:32

Obnovitelné zdroje energie mají spasit svět. Respektive mají zachránit planetu před klimatickou katastrofou. V diskusi na toto téma je nutné neustále opakovat fakt, že klima se na Zemi mění od okamžiku, kdy naše planeta vznikla. Jiné klima panovalo na superkontinentu známém pod názvem Pangea, jiné panovalo v dobách ledových a jiné zde bude za 200 či 300 let. Představa nemalé skupiny lidí, že mohou ovlivňovat či snad přímo řídit světové klima, je velmi pošetilá a nebezpečná. Opět se tak dostáváme do situace, kdy pod rouškou společného dobra chce určitá skupina vyvolených řídit naše životy.

Teorie o antropogenní příčině globálního oteplování je dílem levice. Levice touží po regulaci každého lidského kroku. Levice žije v představě, že jedině harmonizace a standardizace lidského chování zajístí klid, mír a blahobyt. Nic z toho neplatí. Každá regulace, každé omezení a každé razítko navíc likviduje lidskou tvořivost a pokrok. A právě pokrok je nositelem pozitivních změn. Bez pokroku bychom ještě nyní žili v jeskyních, umírali na obyčejný zánět slepého střeva a symbolem komunikačních technologií by byl kouřový signál. A ruku v ruce s pokrokem jde i hospodářský růst a následné bohatnutí společnosti. Ano, ten hospodářský růst, který různé zelené strany považují za zkázu naší současnosti. V České republice zaujímají tento názor Strana zelených a nově i LES Martina Bursíka. Liškovcům a Bursíkovcům je třeba přiznat, že pokud by došlo k naplnění jejich programů, došlo by skutečně k zastavení hospodářského růstu. A to na hodně dlouhou dobu. Již nyní snižují všechny ty zelené programy konkurenceschopnost Západu.

Řepka, fotovoltanické či větrné elektrárny mají zvrátit vývoj světového klimatu. Zatím jediné, co převracejí naruby, je peněženka daňového poplatníka. Díky veřejné podpoře nám jak houby po dešti rostou podnikatelé, kteří jsou přisáti na státní rozpočet a ještě mají tu drzost vyprávět, jak vlastníma rukama vybudovali svou firmu. Pro zářný příklad není třeba chodit daleko. Samotný Andrej Babiš se chlubí tím, kolik ročně odvede státu na daních. Pokud však pan ministr financí a bývalý člen KSČ říká A, měl by říci i B. Tedy kolik jeho Agrofert ročně získá od státu ve formě dotací. Mám velké obavy, že to placení daní se panu Babišovi mnohonásobně vyplatí.

Když na jaře projíždíte Vysočinou, jste oslněni nekonečnými lány žlutě kvetoucí řepky. Tam, kde kdysi rostly brambory, kvete řepka. A samozřejmě to neplatí jen o Vysočině. Zkuste se v květnu podívat kolem sebe. Žlutá barva dominuje. Zde hledejme jednu z příčin drahých potravin. A opět platí, že to není jen případ České republiky. Celosvětový růst cen potravin byl prokazatelně zapříčiněn pěstováním plodin pro výrobu biopaliv. V České republice zabrala řepka necelých 500 tisíc hektarů zemědělské půdy. Snad netřeba přípomínát, že na těchto hektarech mohlo růst něco užitečnějšího. A přitom řada výzkumů potvrdila, že při spalování biopaliv vznikají větší emise, než při spalování ropy. Otázkou tak je, zda zachraňujeme planetu nebo něčí peněženku?

Jestliže řepka zabírá cca 500 tisíc hektarů zemědělské půdy, pak by bylo docela dobré vědět, jak jsou na tom solární elektrárny. Ty také nestojí ve vzduchoprázdnu. Rovněž zamlčovanou a opomíjenou skutečností je jejich závislost na slunečním svitu. Rád bych viděl jejich výkon v období října až února. Taková řadu týdnů trvající inverze nebude asi zrovna ideální. Dále nesmíme zapomenout na výrobu fotovoltanických článků. Vyrábí se ze vzácných kovů, které je nutné vytěžit a následně při vysoké energetické náročnosti zpracovat. Ještě si někdo myslí, že tento zdroj energie je zelený?

O nás, kteří zpochybňujeme teorii globálního oteplování, se říká, že nemyslíme na budoucí generace. Myslím, že opak je pravdou. Proto voláme po zdravém rozumu. Osobně mě vždy fascinují lidé, kteří se přivazují k jaderným elektrárnám a přitom rozvoj německých uhelných elektráren jim nevadí. Ano, v Německu se rozšiřují stávající a budují nové uhelné elektrárny. Proč? No protože německá vláda opouští jádro a slunce a vítr nedokáží pokrýt spotřebu německého průmyslu. Takže aby mohlo být Německo papírově zelené, musí ve velkém spalovat polské uhlí. Navíc Berlín omezuje podporu OZE, protože už i na Němce je to hodně.

Slovy Václava Klause říkám, že boj proti globálnímu oteplování je falešný a prázdný. Poručit větru a dešti chtěli už jiní soudruzi a výsledek je dobře znám. Soudobý boj s větrnými mlýny nás stojí nemalé peníze. A jak už bylo řečeno o pár řádků výše, pošlápává naší konkurenceschopnost. Místo abychom deregulovali a decentralizovali, vymýšlíme stále nové a nové příkazy či normy. Environmentalismus je jednou z podob socialismu 21. století. Za tři roky si budeme připomínat sté výročí VŘSR. Kdy má výročí Velká zelená socialistická revoluce zatím nebylo rozhodnuto. Pokud budeme pokračovat ve stejném kurzu, dočkáme se oslav i této údálosti. Ale to už se bude o svobodě zase jenom snít.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist